fbpx

Sitarski: Komšić i njegovi istomišljenici su bijesni jer nisu u mogućnosti izabrati izaslanike Hrvata glasom ne-Hrvata

Autor: Dnevno.ba

„Potez HDZ-a da razgovara s Trojkom je dobar, postignut je konsenzus oko euroatlantskih integracija, pravne države i ekonomsko socijalnog aspekta. Sada treba vidjeti koliko će stranke osmorke u županijama zadržati koheziju svojih zastupničkih klubova“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja, Milan Sitarski.

Najavio je kako će se o izbornom zakonu razgovarati kada pregovori o konstituiranju vlasti dođu na državnu razinu.

Kazao je kako izvjesnu prevagu na ovim izborima odnosi osmorka nad SDA i DF-om u Zastupničkom domu te da je dobar potez HDZ-a što je prije razgovarao s osmorkom nego s SDA.

„Nije isključeno da neće razgovarati i sa SDA kojemu je Komšićev DF postao uteg. Ako SDA želi biti partner stranka Hrvatskoga narodnog sabora onda im ne preostaje ništa drugo nego naći saveznika među Osmorkom. Ako su vezani uz DF onda moraju prihvatiti činjenicu da ostaju u oporbi.“

O mogućoj smjeni člana krnjeg Predsjedništva BiH Željka Komšića rekao je kako bi Christian Schmidt trebao braniti tu odluku pred međunarodnim krugovima koji su ga postavili.

„Komšić i njegovi istomišljenici su bijesni zbog promjene načina popunjavanja izaslanika u klubovima Doma naroda jer nisu u mogućnosti izabrati izaslanike Hrvata glasom ne-Hrvata. To doživljavaju kao da im je netko nešto oteo.“

Sitarski je objasnio i modele političkog zastupanja nacionalnih manjina u BiH.

„Njihov položaj se može zaštiti osiguravanjem legitimne reprezentacije u Zastupničkom domu ili pak osnivanjem Kluba nacionalnih manjina u Domu naroda. No kod unitarista koji zloupotrebljavaju pripadnike nacionalnih manjina nema političke volje za nešto takvo“, kazao je Sitarski.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI