fbpx
Foto: Screenshot

Slaven Zeljko: Bosnu i Hercegovinu, van njezinih granica, doživljavaju samo kao objekt

Autor: Dnevno.ba

U novom izdanju emisije Fokus na RTV HB, gostovao je Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar.

S voditeljom i urednikom Juricom Gudeljom, detaljno je prošao i prokomentirao sve popularne događaje na političkoj sceni, kao i političke aktere.

Kako Vi gledate na usvajanje rezolucije o Europskom parlamentu, koliko to sve ima smisla?
To je svakako jedan pozitivan iskorak, u odnosu na zadnjih godinu ili dvije od onog famoznog mostarskog sporazuma u kojem jeste sudjelovala međunarodna zajednica pa čak i predstavnici i oni koji se nalaze u Europskom parlamentu, ali bilo je tu lutanja. Ništa se konkretno, osim mostarskih izbora, nije dogodilo.

Kada govorimo o rezoluciji Bundestaga,mislite li da je Njemačka otvoreno stala na stranu bošnjačke politike u Bosni i Hercegovini? Što ljudima u Bosni i Hercegovina čitava ta priča zapravo govori?
Ako promatramo na jednoznačan način – onda da. I to je onda nešto što je zabrinjavajuće. Ono što je simptomatično je da su u ovoj unutrašnjoj politici udarnici uzurpatori. Dakle, Ahmetović je uzurpirao jedno čitavo vremensko razdoblje, u medijskom prostoru je bio označen kao specijalni izvjestitelj što je bila klasična laž i zloupotreba tog prostora, potaknutog sarajevskim medijima koji su podržali da jedan takav predstavnik bude službeno ispred Bundestaga za BiH. Ovdje se radi o urušavanju temelja Bosne i Hercegovine.

Kada gledamo međunarodne forume, možemo primijetiti da se odgovornost za stanje Bosne i Hercegovine stavlja na domaće političke subjekte, ali kada pogledamo iz drugog kuta vidimo da odgovornost nije stopostotna samo na domaćim političkim akterima. Kako to promijeniti?
Vrlo teško pitanje, a odgovor na to bi trebalo tražiti od onih koji ne snose odgovornost, a trebali bi. Ono što bih htio važno, možda i dodatno, naglasiti jeste da je poražavajuće za sve nas koji sudjelujemo u kreiranju politike da Bosna i Hercegovina nema sve elemente državnosti. Unutarnjeg suvereniteta nemamo, a o vanjskom da ni ne govorim. Ne možemo se pojaviti van granica BiH s nekim zahtjevom koji je isključivo naš. Dakle, Bosna i Hercegovina izvan svoj granica isključivo je objekt, niti u jednoj varijanti nije subjekt.

Gospodin Plenković kazao je da odnose s Bošnjacima treba popraviti kooperativnim metodama. Možemo li uopće kazati da potezi hrvatskih dužnosnika nisu bili kooperativni?
Mislim da smo do sada bili i više nego kooperativni i vidimo gdje nas je sve to dovelo. Sve ove godine kooperativnost hrvatskih političkih predstavnika je knjiški primjer pretjerivanja kooperativnosti. Konstantno smo susretljivi u ime i za račun održivosti Bosne i Hercegovine. Jedino nama odgovara red i zakon.

Čitavu emisiju pogledajte na videu ispod.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI