fbpx
Ilustracija

Sve više uhićenih pripadnika sigurnosnih agencija u BiH, je li njihov integritet upitan?

Autor: Dnevno.ba

Učestala uhićenja pripadnika MUP-a, SIPE, OSE, Granične policije, Oružanih snaga BiH posljednjih mjeseci, koji su direktno ili indirektno surađivali i štitili pripadnike kriminalnih grupa iz regije, u velikoj mjeri su doveli u pitanje integritet sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Razlog za kriminal i korupciju u agencijama za provođenje zakona profesor Predrag Ćeranić vidi u lošoj obrazovnoj strukturi kadrova i njihovoj vezi s moćnim političarima. Kao najslabiju kariku u vrhu piramide vidi upravo politiku, prenosi BHRT.

„Žalosno je što organizirane kriminalne grupe imaju svoje ljude u svakoj agenciji za provođenje zakona. Informacijama se trguje i stječe se utisak da svatko ima svoju cijenu. Najvažnije im je da se ljudi iz politike zauzmu za njih i tako je na vrhu piramide sektoru sigurnosti, nažalost i po dubini“, kazao je Predrag Ćeranić, dekan na Fakultetu sigurnosnih znanosti u Banjoj Luci.

Stručnjak za sigurnost Duško Vejinović vjeruje da većina sigurnosnih institucija u Bosni i Hercegovini radi u skladu sa zakonom. No, problem je, kaže, u tome što su korumpirani pojedinci uvezani s kriminalnim miljeom, te su pod zaštitom institucija vlasti.

„Međusobno nemaju povjerenje i potpunu razmjenu informacija. Jedni drugima daju selektivne informacije što otvara međuprostor za pojedince i organizirane grupe da idu ispred njih“, rekao je Duško Vejinović, stručnjak za sigurnost.

„Bilo bi dobro da se to klupko odmota. Nisam optimist zato što se takvo klupko nikada ne odmota nego se napravi nekoliko promo uhićenja da se pokaže da država nešto radi“, rekao je Goran Dakić, novinar.

I građani i stručnjaci za sigurnost vjeruju da je većina pripadnika sigurnosnih agencija časna i poštena, ali da bi se zarad zaštite ugleda ovih institucija odgovorni trebali odlučnije obračunati s korumpiranim pojedincima.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI