fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ugo Vlaisavljević: Hrvati ne bi trebali isključiti građanski neposluh ni prosvjede ako se ovo kontinuirano nastavi

Autor: Dnevno.ba

„Hrvatski narodni sabor ima kapaciteta da se odupre bošnjačkoj politici jer je njihova politika argumentacije, uvažavanja i još važnije držanja dogovora pravi put“, kazao je nakon što godinama nije istupao u medijima za Kompas RTV-a Herceg-Bosne profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ugo Vlaisavljević.

„Ne bi trebalo isključiti ni građanski neposluh ni prosvjede Hrvata ako dođe do situacije da se ovo kontinuirano i u beskraj nastavlja. Sva pravna građanska sredstva su onda u opciji. Apsolutno smatram to, u takvoj kritičnoj situaciji koja je ovdje na pomolu, i neophodnim“, naglasio je.

Dr. sc. Vlaisavljević ističe kako je nedopustivo da Hrvati ostanu nijemi i prijeđu preko otete pozicije u Predsjedništvu BiH. „Simbolička vrijednost, temelj države ogleda se na vrhu u Predsjedništvu BiH“, dodao je i kako je pesimist jer među intelektualcima u bošnjačkoj zajednici ne vidi nikoga tko bi htio poštovati konstitutivnost naroda.

Kaže kako jednakopravnost jedino može i držati BiH na okupu.

„Fenomen Komšić je nacionalni vitalni interes za nacionalnim entitetom umjesto Federacije, a to je najveća prijetnja BiH. U vitalnom interesu bošnjačkog naroda je da presuda Ustavnog suda bude zanemarena. Sada je pitanje zašto je uznemirujuće i nedopustivo da se konstitutivnost uzme kao nadkrovljujuće načelo? Pa zbog nacionalnog interesa. A on je nacionalna država Bošnjaka. Bukvalno, ovo je obračun s Hrvatima koji isključivo ima ratne ciljeve. Vlastita nacionalna država pod svaku cijenu i na svaki način“, kazao je dr. sc. Vlaisavljević.

Smatra kako je za BiH najbolje rješenje federalizam i da bi se trebali ugledati na Kanađane.

„Habitus federalizma je sposobnost uvažavanja mogućnost priznavanja drugoga u njegovom sasvim jasnijoj drugačijosti. U hrvatskom stranačkom korpusu ima shvaćanja federalizma jer žele jednakopravnost, a vitalni nacionalni interes Srba i Bošnjaka je daleko od toga. Jednakopravnost je rješenje“, naglasio je dr. sc. Vlaisavljević.

Na kraju je poručio kako je Mostar prelijep grad u kojem vidi dosta optimizma.

„Volio bih da sam Mostarac“, poručio je dr. sc. Vlaisavljević.

Više o svemu u videu emisije Kompas:

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});