fbpx
Foto: Screenshot/youtube

VIDEO Brigadir Martin Pažin: Da nije bilo HVO-a Hrvati bi bili svedeni na ostatke ostataka

Autor: Dnevno.ba

Utemeljenje HVO-a, analiza rata u BiH, najveće bitke, Lašvanska dolina, rat u Ukrajini, ulazak BiH u NATO i zveckanje oružjem u BiH neke su od tema o kojima je u povodu 30. obljetnice osnivanja Hrvatskoga vijeća obrane za Kompas RTV Herceg-Bosne govorio zapovjednik Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, brigadir Martin Pažin.

Hrvatsko vijeće obrane danas je transformirano upravo u Prvu pješačku (gardijsku) pukovniju „To znači da je od službenog ustroja HVO iz travnja 1992. godine legitimno i legalno zastupljen, ustanovljen i do današnjih dana, ako Bog dade do vječnosti ljudskih života prepoznat“, rekao je brigadir Pažin.

Kazao je kako je pravno utemeljenje Hrvatskoga vijeća obrane bilo u bivšoj Socijalističkoj Republici BiH.

„Njihov zakon kaže da ako vlada neće ili ne može braniti građane ili građanske udruge onda oni imaju pravo samoorganizirati se i braniti se. Uopće ne dvojim što je tada bilo. Imali smo temelj i glavni razlog da HVO zakonito osnujemo.“

Istaknuo je kako su tijekom rata u Lašvanskoj dolini bile najteže borbe, jer je bila presječena i 316 dana opkoljena. „Središnja Bosna je simbol otpora našega naroda, borbe za opstojnost, stradanja i ponosa. Ne umanjujem borbu hrvatskoga naroda u Hercegovini, u Bosanskoj Posavini, sve to ima svoju simboliku. U bolnicu u Novoj Biloj zaprimljeno je 11 tisuća ranjenih. Kada pogledate sustav zbrinjavanja ranjenika i kako su majke porađale djecu to ledi krv u žilama“, objasnio je brigadir Pažin.

Na pitanje kako bi izgledala BiH da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane kazao je da bi Hrvati bili svedeni na ostatke ostataka. „90-tih godina na referendumu smo rekli da smo za neovisnu BiH, 1996. godine ulazimo u vojsku Federacije BiH, konstruktivni smo element kod reforme obrane i ulaska u OS BiH. Što mislite kako bi se strane dovele za pregovarački stol da nije bilo hrvatskih snaga i oslobodilačkih operacija kada se pokazalo da se mora sjesti i razgovarati“, kazao je brigadir Pažin.

Rat u Ukrajini ga podsjeća na početke Domovinskog rata.

„Srušeni objekti, izbjeglice, suze, vatra, eksplozija“, sve podsjeća.

Brigadir Pažin kaže kako je ulazak BiH u NATO stvar vrhovne politike, ali da vojska Federacije i Oružane snage BiH odluke donose po NATO standardima.

„Time se radi na nadogradnji i približavanju euroatlantskom sustavu. Zašto ne bi bili dio jednog međunarodnog sigurnosnog sustava?“

U emisiji su objavljene fotografije, kadrovi, animacije i zemljovidi velikih bitki HVO-a tijekom Domovinskog rata. Više o svemu u snimci emisije.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI