fbpx
Foto: Rtv HB

VIDEO Cvitanović: Vrijeme će pokazati da bez zastupnika HDZ-a 1990. i HNP-a nema većine na federalnoj razini

Autor: Dnevno.ba

Predsjednik HDZ-a 1990, član Predsjedništva HNS-a i izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Ilija Cvitanović u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne je rekao kako će vrijeme pokazati da većine u Zastupničkom domu u Federaciji nema bez HDZ-a 1990. i HNP-a.

„Teško je održati skupinu s osam stranaka. Neizvjesno je kako će to završiti. Naše četiri ruke u oba doma ne moraju biti presudne, ali one će biti tu negdje oko većine. Ako se bavite politikom tu poziciju želite“, objasnio je Cvitanović.

Naglasio je kako oni koji danas špekuliraju s rukama 90-etke i HNP-a za neku većinu u kojoj ne bi bio hrvatski legitimitet ne trebaju na to računati.

„Neće imati te ruke. Ove ruke mogu biti dio većine samo s većinskim hrvatskim legitimitetom ili u potpunosti van većine. Ako nemamo dogovor s većinskim hrvatskim legitimitetom mi smo oporba. Ali većinski hrvatski legitimitet ne može očekivati potporu naših zastupnika ako nismo dio dogovora. A ovi s druge strane nikada ne mogu očekivati da ćemo bez legitimiteta biti dio neke nove platforme. Već se pojavljuju spinovi o tome. Ali ništa od toga, kategoričan je Cvitanović.

Lider “Devedesetke” ističe kako je u formiranju Vlade F BiH jedino rješenje razgovor, kompromis i dogovor u bilo kojem obliku, ali bez intervencija Christiana Schmidta.

„Ako se bavimo analiziranjem odluka visokih predstavnika kroz prošlost uvijek su išle na štetu Hrvata u BiH, bojim se da bi u slučaju intervencija Schmidta pozicija hrvatskog naroda u F BiH, a time i u BiH mogla biti narušena. Ako će pozicija hrvatskoga naroda biti zaštićena u punom kapacitetu neka nametne odluke. Ali ima on i druge instrumente. Na primjer smjene, kazao je Cvitanović.

Govoreći o četvrtoj uzurpaciji hrvatske pozicije u krnjem Predsjedništvu BiH od strane Željka Komšića rekao je da je onima u međunarodnoj zajednici koji su ga proizveli sada žao.

„Mislim da su svjesni što su proizveli u BiH, i da ne budem pregrub, a moram biti iskren po javnost proizveli su zvijeri u BiH, rekao je Cvitanović.

Osvrnuo se i na špekulacije oko političkog kraja dinastije Izetbegović navodeći kako ne vidi da se puno razgovara o promjeni na čelu SDA.

„Politički odnosi su vrlo kompleksni i složeni te im ne idu u prilog. U politici morate biti svjesni kada treba reći da je vrijeme za neke mlađe. Kada dođete u pat poziciju, kada zarobite političke odnose u BiH onda je vrijeme da se preispitate možda je do mene, kazao je.

Cvitanović je rekao kako je zatražio sastanak s američkim veleposlanikom Michaelom Murphyjem, a tema je kako političku situaciju u BiH vide u HDZ-u 1990. i u HNP-u.

„Želimo taj sastanak u ovom tjednu. Morate imati sastanak s američkim veleposlanikom ako politički držite do sebe i ako imate ikakvu političku bitnost. Povod sastanka nije zbog nekog pritiska da bi 90-tka podržala neku od strana u procesu formiranja vlasti, pojasnio je.

Ističe kako HDZ 1990 na županijskoj razini vlasti u Hercegbosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Središnjoj Bosni ima 11 zastupnika.

„Mislim da će ovaj tjedan u HBŽ-u biti konstituirana skupština čiji će predsjednik biti iz HDZ-a 1990. Razgovaramo i s HDZ-om BiH i ponudili smo zajedništvo, ali ne možemo praviti zajedništvo u jednom dijelu. Ili ga pravimo svugdje ili kažete da niste za zajedništvo“, kazao je Cvitanović.

Naveo je kako se u HNŽ-u još uvijek ne vode razgovori, a u Središnjoj Bosni na razini predsjednika županijskih odbora imaju neke razgovore koji još nisu finalizirani dogovorom.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI