fbpx
Foto: RTV HB

VIDEO Damir Džeba: Hrvati imaju odgovor na Komšićev mitraljez i Dodikovo odcjepljenje a on je…

Autor: Dnevno.ba

„Ako Christian Schmidt nametne odluku da nisu potrebna sva tri glasa za potvrđivanje Vlade Federacije to znači da Hrvati u F BiH ostaju bez političkih prava“, kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda federalnog parlamenta Damir Džeba.

Ističe kako je velika opasnost u tome da Bošnjaci u potpunosti ovladaju federalnom vladom, a kasnije i u svim ostalim procesima.

„Nisam za rješenje u kojem bi se potpuno poništila legitimna politička volja hrvatskoga naroda to je zamka i opasnost. Trajna rješenja bi trebali donijeti domaći političari, smatra Džeba.

Komentirajući najave ratnih sukoba na relaciji Sarajevo-Banjaluka te najave Dodika oko izlaska Srba iz institucija, policije na entitetskoj granici i neovisnost RS-a Džeba kaže kako se samo međusobno hrane. „Separatizam hrani unitarizam i ovakve izjave idu najviše na ruku Bakiru Izetbegoviću i sličnim sljedbenicima koji će krenuti ka radikalnom unitarizmu. Političke poruke koje smo mi slali za ovakve vrste sukoba jesu da je najbolji put Bosne i Hercegovine federalizam. Unitarizam koji zagovara Sarajevo je neprihvatljiv, a odcjepljenje RS-a nije realno.“

Džeba ističe kako politički Mostar, HDZ i HNS ne žele nasjesti na ovakve teme.

„Jedini odgovor su reforme koje moramo provesti i put ka Europskoj uniji. Svako trošenje energije na ovakve teme je manje energije za stvari kojima moramo podizati životni standard i kvalitetu života u BiH“, kazao je Džeba i dodao kako treba pustiti rat, oružje i sve što pojačava sukobe među narodom.

Komentirajući obraćanje Željka Komšića na skupu tzv. patriota i građana navodi kako je u potpunosti izgubio kompas.

„U jednoj emisiji je okretao mitraljez prema Mostaru takve vrste analogija – mitraljez, metci, pucanje, Palestinci teško ga je komentirati. Neka ljudi vide. Vidi i on svoj kraj u kontekstu onoga što je zagovarao. Što su Bošnjaci dobili time što su ga izabrali? Njegova pozicija je pozicija populiste bez da je ikada išta uradio. Izabran je u inat Hrvatima“, kazao je Džeba.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI