fbpx

VIDEO Halid Genjac (SDA): Upitno održavanje izbora u roku koji je utvrđen

Autor: Fena

Generalni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac izjavio je danas u Sarajevu da je upitno održavanje izbora u roku koji je utvrđen.

Nakon što je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH predao prijavu za učešće SDA na Općim izborima, Genjac je novinarima rekao da su pripreme za izbore složen proces, a CIK ne može da ih započne jer sredstva nisu osigurana.

– Sve pokušaje u bh. institucijama da se donese odluka o financiranju izbora sredstvima koja su na raspolaganju u budžetu institucija BiH su opstruirali ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda i kadrovi HDZ-a u Vijeću ministara – naveo je Genjac.

Smatra da je u narednim danima na visokom predstavniku da donese odluku i omogući građanima BiH da iskažu svoju demokratsku volju i omogući funkcioniranje demokratskog sistema u BiH.

Genjac je istakao da vjeruje da će očiglednu opstrukciju održavanja izbora prepoznati i pravosudne institucije u BiH i reagirati na odgovarajući način.

Pozdravio je najavljenu posjetu predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Bosni i Hercegovini i dodao da sada nije odgovarajući ambijent za dogovore o izmjenama Izbornog zakona.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI