fbpx
Screenshot: Youtube

VIDEO Havel: Muslimani u svijetu su ujedinjeni samo u dvije stvari, to su Izrael i Hrvati u BiH

Autor: Dnevno.ba

„Suniti i šijiti su se ujedinili na više mjesta, ali samo protiv Izraela i Hrvata u BiH su vodili bitku protiv nekog trećeg, a da s vremenom nisu zaratili jedni s drugima“, kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne na 75. obljetnicu osnutka Države Izrael izvanredni profesor sa Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Boris Havel.

Objasnio je kako danas iz Pojasa Gaze sunitska teroristička organizacija Islamski džihad napada Izrael.

„Njih potpomaže, financira i naoružava šijitski Iran koji financira i šijitsku terorističku miliciju iz južnog Libanona. U tom kontekstu se sukob odvija desetljećima i nisu zabilježeni međusobni sukobi, a slično je bilo i u BiH u vrijeme rata 1993. i 1994. godine“, kazao je prof. Havel i dodao kako nije zabilježeno da su se u BiH suniti i šijiti okrenuli jedni protiv drugih osim što su vodili džihad protiv Hrvata u Hercegovini i Središnjoj Bosni.

Objasnio je zašto ta vrsta koalicije nije vodila džihad protiv Srba u BiH.

„Iran koji je bio akter u BiH je saveznik s Rusijom. Rusiji nije odgovaralo da se rat percipira kao religijski, ali se u kontekstu iransko-ruskog savezništva moglo nešto učiniti. S druge strane Hrvati su bili potpuno ostavljeni u tom smislu tako da je ta sunitsko-šijitska koalicija imala širok prostor za djelovanje“, kazao je Havel.

Istaknuo je kako je ključni čimbenik nestabilnosti Bliskog istoka Iran i kako iranska politička prisutnost u BiH ni na koji način ne pridonosi boljitku, ali kako pridonosi vidljivosti BiH od strane Izraela. „Izraelci znaju puno više nego što to izlazi u javnost. Procesi koji se događaju u BiH nanose veliku štetu ne samo Hrvatima nego i Srbima, ali i mnogima na bošnjačkoj političkoj pozornici“, rekao je Havel.

Nacističko znakovlje koje se iscrtava na Partizanskom groblju u Mostaru dr. Havel je usporedio s akcijom Labrador iz 1991. u Zagrebu. „Tada je miniran ulaz u Židovsku općinu u Zagrebu i židovsko groblje na Mirogoju, a to se odmah povezalo s težnjom hrvatskoga naroda za samostalnom državom – povezala se hrvatska državotvornost s antisemitizmom. Kasnije se ispostavilo da je to čin obavještajnih službi koje su bile dirigirane iz Beograda“, objasnio je Havel.

Komentirao je izjavu predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto da BiH svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva treba premjestiti u Jeruzalem. „Prepoznati da je Jeruzalem za Židove politički i vjerski najvažniji grad i izmjestiti veleposlanstvo tamo gdje pripada apsolutno podržavam.“

O pojmu Hudejbijski mir, zašto tako malo znamo o Bliskom istoku te ulozi velikog jeruzalemskog muftije Hadži-Emina el-Huseinija koji je djelovao tijekom Drugog svjetskog rata u Berlinu i Sarajevu i koji je osnovao SS diviziju Handžar više u videu emisije Kompas.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI