fbpx
Foto: Fena

VIDEO Izetbegović: S Čovićem sam pokvario osobni odnos jer nije htio isporučiti Izborni zakon, kakav je Schmidt isporučio

Autor: Dnevno.ba

“Što se tiče državnog nivoa nisam siguran da ćemo biti vlast, mada mislim da su šanse 50:50, a što se tiče federalnog bez nas se neće moći napraviti Federalna vlada”, izjavio je u Dnevniku D Federalne televizije Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, pojasnivši da Refik Lendo neće podržati Nikšića za premijera FBiH.

“Zasad ćemo ostati u ovom sastavu i on neće biti promijenjen dok se ne napravi dogovor normalan u kojem će biti ispoštovana volja birača. Trebaju pobjednici da se dogovore, oni koji su dobili najviše glasova, koji imaju najviše parlamentaraca, delegata u Domu naroda, koji imaju predsjednika i potpredsjednika Federacije. Treba ispoštovati volju glasača. SDA je skoro duplo jača od sljedeće stranke na izborima. Mimo toga ići u ovo u šta se krenulo, to treba da se izmori i da napravimo kako treba Federalnu vladu, kazao je Izetbegović.

Kaže da Osmorka više ne postoji.

“To se sve svodi na Trojku, plus jedna dvije neke manje stranke. Kada se saberu oni nemaju kao SDA i DF zajedno. A u Domu naroda bez pomoći SNSD-a i HDZ-a oni neće imati čak ni potpredsjednika u srpskom klubu. Srba u Federaciji ima 30 puta manje nego Bošnjaka. Dakle SDA i DF imaju 13 ruku u bošnjačkom Klubu zastupnika. Oni ne uspijevaju čak ni u tom Klubu Srba sami doći do većine. Možda će im pomoći SNSD, možda HDZ i onda to ima naravno svoje uvjete od kojih su oni neke već ispunili dajući četvrtu poziciju SNSD-u. Vjerojatno će pokušati dati četvrtu poziciju HDZ-u i time prepustiti većinu u Domu naroda na državnoj razini, što je katastrofalna stvar, iz tih nekih sebičnih razloga i jedne besmislene borbe protiv SDA, rekao je predsjednik SDA

Izetbegović navodi da su već pregovarali sa nekim stranaka, ali da je traženo da se ta stvar zadrži mimo javnosti.

“To je bilo na pozive nekih medijatora, na moje pozive, susretali smo se, komunicirali telefonom, tako da ja mogu reći da sam faktički, osim s NiP-om i Našom strankom, sa svima komunicirao.”

O novom sastavu Vijeća ministara kaže da ne zna da li će biti uspostavljeno.

“Ništa se nije dogodilo dok se ne dogodi. Mislim da tu ima itekako nezadovoljstava, prije svega izborom kadrova. Tu su predsjednici stranaka potrčali da sebe smjeste.”

Kaže da će dati glas NES-u i Stranci za BiH za četvrtog izaslanika u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta BiH ukoliko to od njih budu tražili.

“Mislim da se može dogoditi da stvari krenu u tom smjeru, kazao je Izetbegović.

Kazao je i kako je s Čovićem “pokvario osobni odnos jer nije htio isporučiti Izborni zakon, kakav je Schmidt isporučio”. – I zato su stranci protiv mene, kazao je.

Dodao je kako SDA neće u opoziciju. – Mi ćemo se grčevito boriti da branimo ovu zemlju iz pozicije, nato nas je narod obvezao, kazao je Izetbegović, optužujući “Osmorku” za izdaju i države.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI