fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Arhiva

VIDEO Juratović: SDA i DF se svim silama odupiru uspostavi nove vlasti u Federaciji

Autor: Dnevno.ba

SDA i DF se svim silama odupiru uspostavi nove vlasti u Federaciji, izjavio je za RTV Herceg Bosne zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović. Dodaje, kako ga zabrinjava radikalizacija bošnjačke politike koja je pokrenula kampanju protiv visokog predstavnika Christina Schmidta.

-Trenutačno se SDA i Demokratska fronta svim snagama odupiru da se uspostavi nova vlast u Federaciji BiH. Žele pod svaku cijenu zadržati status quo. A to znači zaustavljanje procesa. Ne bih želio prozivati pojedinačne stranke, nego radikalne strukture koje postoje na sve tri strane, koje su se međusobno pravdale te pokušavale spriječiti promjene. To je radikalizacija među Bošnjacima. Kod Dodika me ništa nije čudilo jer sam znao da će nastaviti s tom svojom mantrom. U slučaju Hrvata, koji su do sada stalno tvrdili da su nadglasani, da nad njima dominira bošnjačka strana, sada imaju prigodu krenuti s umjerenim Bošnjacima i pokazati da im je stalo do demokratske BiH. Hrvati i Hrvatska, koja je u EU, mogu mnogo toga učiniti da od BiH nastane demokratska zemlja ravnopravnih građana, ravnopravnih naroda, gdje će se poštivati temeljna ljudska prava i gajiti demokratske vrijednosti, kazao je Juratović.

SPD-ov zastupnik u Bundestagu često je kritičan prema hrvatskim političarima u BiH. Upitan vidi li pomakaka među njima, odgovorio je:

-Bio sam nedavno u Mostaru. Nisu sva pitanja riješena i ne mogu se riješiti preko noći. Postoji teret prošlosti na sve tri strane. Pozitivno je da su u Mostaru izabrali Gradsko vijeće, gradonačelnika. Ostaje dosta uraditi oko Statuta Mostara. No, gajim nešto pozitivno jer postoji svijest i društvena odgovornost, želja za mirom i stabilnošću koje žele svi građani BiH. Postoje snage koje se žele riješiti tereta starih struktura, a to vidim u cijeloj regiji, i krenuti novim putem. Zato sam pozitivno uvjeren u budućnost BiH. To sam doživio u Mostaru, gdje je, uz sve probleme, grad na putu mira, stabilnosti i napretka, kazao je Juratović.

Komentirao je i napade usmjerene prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

-Nije se promijenio Christian Schmidt, nego se promijenila situacija i struktura. OHR je još uvijek jamac mira i stabilnosti. Koliko god na jednoj strani cijenim gospodina (Valentina) Inzka, a ne želim krivnju svaljivati na njega, u tome vremenu od 12 godina gotovo se ništa nije zbivalo. Ili ništa nije išlo naprijed. Osobno sam s njim razgovarao i često se žalio da su mu vezane ruke. Pojavom Christiana Schmidta OHR je krenuo odlučno putem reformi, osposobljavanja BiH za EU. Taj način nije drag svakom demokratu, međutim, moramo biti iskreni da se u BiH izgrađuju prave demokratske strukture. Schmidt je izložen kritikama. Nije donio pogrešne odluke, ali moguće je da ih se pogrešno iskomunicirao. On i njegov ured. Ali to što radi OHR isključivo je u funkciji stabiliziranja države i mira te da se stvori mogućnost za demokratski iskorak. Dodjela kandidacijskog statusa nije samo simbol, nego je temelj za napredak zemlje. Onaj tko želi razumjeti važnost toga trenutka razumije i ulogu Christiana Schmidta kako bi se BiH pokrenulo prema EU. No, svjestan sam da kod sve tri strane postoje strukture koje je boje tog procesa jer se boje da će završiti pred sudom, boje se “Sanaderova sindroma”.

Za prošlogodišnju rezoluciju Bundestaga govori se da je bila ishitrena te da je donesena pod pritiscima. Uz to, u Njemačkoj postoji mreža Pangea koja sustavno radi samo za interese jedne strane.

Ja sam, odgovara Juratović, njemački zastupnik hrvatskog podrijetla. U duhu sam domoljub njemačkog ustava jer radim i živim u toj državi, a u suštini sam Europljanin. No, ponajprije sam demokrat. U Njemačkoj, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, među Hrvatima, Bošnjacima, Srbima, bilo kime. Ja sam, logično, kritizirao najprije hrvatsku stranu te sam protiv totalitarizma, nacionalizma, fašizma. Očekujem takvo ponašanje i od drugih. Kod rezolucije je glavni prijepor bio što Izetbegović nije stavljen u isti rang s Dodikom i Čovićem. Ja sam kritičan prema HDZ-u kao nacionalno konzervativnoj stranci, kritičan sam prema Dodiku, ali i prema SDA koji je na jedan tihi način provlačio islamizam i time gradio nepovjerenje. Drukčija je formulacija prošla u rezoluciji. Prije dva tjedna unutar socijaldemokrata donijeli smo pozicijski papir o BiH i zapadnom Balkanu. Na temelju tog dokumenta SPD sada radi. Iza njega su stali Jasmina Hostert i Adis Ahmetović.

No, taj dokument nije odjeknuo u medijima u BiH

-Nažalost, nije toliko koliko je odjeknula rezolucija. A to, pak, rade ljudi iza kulisa koji provlače svoje interese. Da postoji radikalizacija kod Bošnjaka, jednako kao i među Hrvatima i Srbima, to je činjenica. Oni provlače na osnovi senzibiliteta prema Srebrenici, na što je Zapad jako osjetljiv, na neki način i svoje nacionalizme. Također žele reći da su Bošnjaci jedini državotvorni. Tu sam morao reagirati i kazati da nisu samo Bošnjaci državotvorni. Ja cijenim Ustav BiH koji je utemeljen na antifašističkoj borbi, gdje jasno stoji da je BiH i srpska, i hrvatska i bošnjačka. To stoji i danas. BiH se sastoji od tri konstitutivna naroda i ostalih. To se sada pokušava staviti pod upitnik, čak i sam OHR, ali i Bošnjake koji su umjereni, koji žele suradnju s drugim nacionalnostima. Njih se proglašava izdajnicima. To moraju Bošnjaci među sobom riješiti, ja, kao Hrvat, ne mogu. Ali da postoji dijaspora koja nanosi ogromnu štetu BiH, to je činjenica. Ona je postojala i među Hrvatima, postoji i među Srbima. Međutim, ovdje u Bundestagu sam ljudima objasnio da, koliko god mi bili senzibilizirani prema žrtvama u BiH, ne smijemo dopustiti zloupotrebu žrtava u korist radikalnih struktura. Spomenuli ste mrežu Pangea, a ja se pitam tko je to. To su pojedinci koji su sebi uzeli za pravo ispunjavati neke interese, koji ovdje tvrde da sam ja fašist, islamofob. Ako je to slučaj, ako je (Krsto) Lazarević (član stranke Zelenih) fašist i islamofob, ako je Majić fašist i islamofob, ako je Ivo Komšić fašist i islamofob, Puhalo…, onda se pitam tko su u njihovim očima demokrati i prijatelji BiH, kazao je Juratović

Zastupnik SPD-a u Bundestagu smatra kako BiH, kao i cijeli zapadni Balkan, koči ponajprije nepovjerenje.

-A to je mehanizam i instrument koji radikali i nacionalisti koriste kako bi ostali na vlasti. Važno je to što radi sadašnji ministar vanjskih poslova BiH (Elmedin) Konaković, imamo i Plenkovića koji je bio na različitim pozicijama i pokazuje dobrosusjedske odnose. Konaković zna da je Hrvatska jako bitna za europski put i da može mnogo doprinijeti. Istodobno, moram reći da su nas, nasuprot tome, ranije jako iritirali napadi na gospodina Schmidta, glasovanje u UN-u o kršenju ljudskih prava u Iranu, kazao je Juratović.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});