fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

(VIDEO) Na današnji dan prije 12 godina napustila nas je legenda hrvatske glazbe!

Autor: dnevno.ba

Kažu da je bio kralj našega funka, a karijeru koja je zauvijek obilježila našu glazbenu scenu originalnim nastupima i pjesmama, započeo je početkom 80-ih godina kada je s bratom Deanom osnovao grupu Kineski zid i objavio istoimeni album. Međutim, Dino ubrzo počinje graditi solo karijeru.

Pažnju na sebe skrenuo je sudjelovanjem na festivalu ‘Zagreb 88’  pjesmom ‘Tebi pripadam’ koja je dobila nagradu za najbolju kompoziciju, prenosi Nacional.

Dino se na sceni pojavio izazvavši opće iznenađenje i oduševljenje. Pratili su ga plesači, funk zvuk i moderna produkcija. Ubrzo snima album ‘Ti si mi u mislima’ za Jugoton, na kojem potpisuje glazbu, aranžmane, produkciju, a svirao je i neke od instrumenata. Tekstove su potpisali Zlatan Stipišić Gibonni i Goran Kralj. Album je donio nekoliko velikih hitova, a doživio je veliku popularnost i riječi hvale, kako kod publike, tako i kod kritike. Album je po Dinovoj želji popularizirao funk zvuk. U jednom od tadašnjih intervjua je rekao:

“Ne mogu poreći da se moja muzika približava svjetskoj. Uostalom, to mi je bio i cilj. Mnogo slušam muziku po disco-klubovima i nije čudo da sam upio raznorazne detalje, ritmove i ideje. Inače, kod kuće nemam gramofon, ne slušam ni kazete, tako da svjesno nisam ni od koga ništa ‘posudio’. Strašno volim plesati u disco-clubu i drag mi je James Brown. Od naših bendova cijenim Ekatarinu Veliku, a moj ljubimac je prije svih Oliver Mandić. Najsretniji sam bio kada sam mu pustio svoje pjesme, a on se pohvalno izrazio o njima. Vjerovali ili ne, toliko mu se dopala pjesma ‘Tebi pripadam’, da ju je pustio čak četrdeset puta zaredom!!!”

Dino Dvornik preminuo je 7. rujna 2008. godine u Zagrebu.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});