fbpx
Foto: Fena

VIDEO Napreduje izgradnja sportske dvorane u Bijelom Polju: Ovaj višemilijunski projekt je od velikog značaja

Autor: Dnevno.ba/FENA

U Bijelom Polju kod Mostara polako se nazire sportska dvorana, višemilijunski projekt koji je s izgradnjom započeo u ožujku 2022. godine, a koji bi, okružen školom i vrtićem, mogao postati središtem ove lokalne zajednice.

Diplomirani građevinski inženjer Alija Šunje jedan je od sudionika projekta izgradnje ove sportske dvorane, a Feni je kazao kako je izgradnja ovog objekta od velikog značaja, ne samo za lokalnu zajednicu, nego i šire jer će ona u budućnosti moći puno toga za ponuditi.

– Izgradnja ima nekoliko faza. Uradili smo pripremne i zemljane radove, završili smo potpunu konstrukciju prema susjednim parcelama te smo u velikoj mjeri započeli konstruktivnu fazu objekta, odnosno nosive elemente, temelje, zidove i slično. Do sada smo uradili polovinu konstruktivne faze objekta – podvukao je on.

Dodaje kako su trenutno počeli radovi na izradi konstrukcije prizemne etaže, odnosno etaže na kojoj se nalazi sportsko igralište, a završena je faza podruma gdje su smješteni svi drugi sadržaji poput svlačionica, sanitarija, ljekarskih soba, ekonomskih prostorija itd.

– Osnovna škola u Bijelom Polju nama je ovdje najvažnija institucija jer se tu djeca obrazuju, ali i ljudi se okupljaju tako da će sportska dvorana u velikoj mjeri poboljšati uvjete za rad, i to ne samo u školskim natjecanjima koja su se do sada održavala u maloj dvorani koja ne zadovoljava sve potrebe – istaknuo je inženjer kazavši kako će se dvorana koristiti i za nastavu što će uvelike poboljšati uvjete za rad.

Riječ je o objektu koji je po svojoj namjeni sportska dvorana, ali koji će se koristiti i za održavanje drugih manifestacija zbog čega je od velikog značaja, smatra Šunje.

– Dvorana će se koristiti i za razne druge kulturne manifestacije. Njezina izgradnja potrebna je u ovakvim malim lokalnim zajednicama koje nemaju prostora za održavanje drugih sadržaja. Drago nam je da ćemo sada imati priliku prezentirati naše mjesto kroz organiziranje raznih sadržaja u ovoj dvorani – rekao je on.

Višemilijunski projekt

Šunje je zahvalio na razumijevanju Grada Mostara koji je investitor na ovome projektu naglasivši kako su, kao lokalna zajednica, prije desetak godina iskazali potrebu za izgradnjom ovakvog objekta.

Kako je rekao, tvrtka GTR d.o.o. Mostar dvoranu bi trebala napraviti za dvije godine, a ugovor s izvođačem zaključio je Grad Mostar u prosincu 2021. godine.

– Pored potpore Grada Mostara, kada je u pitanju financiranje, aplicirali smo na druge razine i dobili smo određena sredstva. Mislimo da će nam to biti dostatno u ovom određenom roku i da ćemo moći uspješno završiti projekt. Ako iz nekih razloga rok bude prolongiran, ne smatramo to neuspjehom jer je važno da završimo objekt onako kako smo zamislili – naglasio je on.

Investicija je, napominje, procijenjena na bazi izrađene projektne dokumentacije, međutim problem stvaraju promjene cijena na tržištu.

– Teško je u ovom trenutku procijeniti finalnu cijenu izgradnje, ali prema projektnoj dokumentaciji koja je izrađena prije nekoliko godina riječ je o višemilijunskoj investiciji, odnosno oko 2 milijuna i 300 tisuća maraka. Očekujemo da će se to povećati zbog stanja s cijenama – naveo je.

Potpora iz županijskog proračuna

Izgradnju sportske dvorane podržala je i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, odnosno Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

Resorni ministar Rašid Hadžović rekao je kako se u zadnje četiri godine iz proračuna ove županije odvaja po 220 tisuća maraka za ovu dvoranu.

– Dvorana će biti višenamjenska, koristit će se za sportske i kulturne događaje, a moći će primiti i određeni broj gledatelja. U Mostaru je sportska dvorana još uvijek u izgradnji, a našim klubovima je potreban ovakav objekt. Financiramo je zajedno s Gradom Mostarom i nadam se da ćemo u njoj brzo gledati razne sadržaje – zaključio je ministar Hadžović.

 

Autor: Dnevno.ba/FENA

ZADNJE VIJESTI