fbpx

(VIDEO) Pompozno se najavljivala obnova, a sada trune u dvorištu Jadran filma: Ovako izgleda bus iz legendarnog filma ‘Tko to tamo peva’

Autor: dnevno.ba

Još je 2015. godine regijom odjeknula vijest kako tvrtka Jadran film, u čijem se vlasništvu nalazi vjerojatno najpoznatiji stroj na brdovitom balkanu, legendarni autobus iz još legendarnijeg Šijanovog filma ‘Tko to tamo peva’, započinje restauraciju ovog autobusa, no godinama nakon toga svjedoci smo kako autobus ne da nije restauriran, već se nalazi u još gorem stanju nego je ikad bio.

Autobus je te davne 2015. godine trebao biti vraćen, ne u stanje u kojem je bio za vrijeme snimanja 1980. godine, već prema obećanjima, u originalno stanje, a čak se planirala i turneja po državama bivše Jugoslavije.

“Po riječima predsjednika Uprave Jadran filma Vinka Grubišića, nositelja projekta obnove, za Mercedesov autobus iz 40-ih godina prošlog stoljeća postoji veliki interes javnosti, ali i investitora zainteresiranih za obnovu, iznajmljivanje i turneju, a među njima je i velika tvrtka što posluje u Hrvatskoj i susjednim zemljama”, pisala je tada Hina.

“Napravili smo plan obnove i planiramo ga staviti na kotače i učiniti ga voznim za turneju po zemljama tzv. regije. Puni naziv tog projekta ne mogu još otkriti, ali radni naslov mu počinje sa “Tko nas…”, isticao je Grubišić navodeći da bi turneja mogla krenuti na završetku ljetne sezone, te davne godine. U tom projektu, prema njegovim riječima, trebala su sudjelovati i velika imena iz Hrvatske i susjednih zemalja koja tada nije otkrivao.

Grubišić je tada isticao kako je svakog tjedna primao nekoliko poziva onih koji žele kupiti ili iznajmiti autobus, no kako ga oni u Jadran filmu smatraju “obiteljskim srebrom”.

I njihovi su planovi sezali još i dalje, jer su ovu hrpu hrđe kakva je danas čak nazivali “budućim shuttleom koji će iz centra Zagreba goste voziti na filmske projekcije i događaje u kino klubu Jadran filma”.

No, od te najavljene restauracije danas se ne vidi ništa, a stanje u kojem se trenutno nalazi autobus prije bi se moglo nazvati devastacijom. Možda bi bilo i bolje da ga nisu dirali, i da su ga pospremili u neku garažu.

Autobus je prije barem bio u jednom komadu, a sada izgleda kao kulturno-(ne)mobilno smeće na kotačima. Od autobusa za koji su se trgali investitori, sada nije ostalo gotovo ništa.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI