fbpx

VIDEO Slijede li nakon formiranja vlasti promjene članova SIP-a BiH?

Autor: Dnevno.ba

U javnosti ima sve više najava kako bi uspostavljanjem nove vlasti na državnoj razini moglo doći do smjene članova Središnjeg izbornog povjerenstva koji su izabrani mimo natječajne procedure.

Zbog toga su kritike na rad ovog tijela bile kontinuirane. A mi smo provjerili kakve se promjene mogu očekivati u skorije vrijeme.

“Središnje izborno povjerenstvo u ovakvom sastavu nije odgovorilo zadatku i osiguralo čistu, transparentnu i poštenu provedbu rezultata izbora, što je javnost očekivala. A odluke su donosili preglasavanjem”, kazao je za RTV HB izaslanik u federalnom Domu naroda Damir Džeba.

Novinar RTRS-a Gvozden Šarac podsjetio je kako su pojedini članovi izabrani mimo natječajne procedure na sjednici Zastupničkog doma državnog parlamenta i to u kasnim noćnim satima.

Sugovornici RTV HB navode kako su pojedini članovi SIP-a ušli u to tijelo kao stranački angažirane osobe. U Federaciji je bilo brojnih kritika na njihov rad u slučaju provedbe rezultata lokalnih izbora 2020. godine, prije svega za Grad Mostar, ali i provedbi posljednjih rezultata Općih izbora u listopadu. A ništa manje kritika nije bilo ni u Republici Srpskoj.

Šarac vjeruje kako bi uspostavom nove vlasti mogla biti pokrenuta procedura za njihovu smjenu, dok Džeba apelira na povratak proceduri natječaja, kako bi u ključnom tijelu za provedbu izbora radili istinski profesionalci.

Eventualne promjene u SIP-u mogu se očekivati možda već u predstojećoj godini nakon što profunkcionira nova vlast, a s obzirom kako 2024. godine slijedi novi veliki test, a to su lokalni izbori.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI