fbpx
Foto: Anadolija

VIDEO Ukrajinske izbjeglice napustile Međugorje zbog isteka dozvole, vlasti najavile da će uskoro biti omogućen duži boravak

Autor: Dnevno.ba

Ukrajinskim izbjeglicama trebao bi biti omogućen duži boravak iz humanitarnih razloga na teritoriju Bosne i Hercegovine, a bit će im olakšan ulazak u zemlju u smislu posjedovanja putnih isprava i covid mjera.

U Ministarstvu sigurnosti potvrdili su za BHT1 da su ove odluke upućene u proceduru usvajanja u Vijeće ministara BiH.

Na teritoriju BiH trenutno boravi između 200 i 300 izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine, a neki su već napustili zemlju zbog ograničenog vremena boravka.

Samo na području Međugorja trenutno se nalaze 204 osobe iz Ukrajine. Nekolicina ih je napustila Bosnu i Hercegovinu po isteku dozvoljenih 30 dana boravka u skladu sa pravilmia boravka stranaca, a neki se spremaju da to učine. Međutim, sada bi ovaj razlog njihovog odlaska mogao biti uklonjen.

“I mi očekujemo tu dojavu da oni mogu ostati iz humanitarnih razloga više od mjesec dana. Ali kako stvari stoje, već pojedini napuštaju mjesto boravka u Međugorju i nadam se da će ovo rješenje uskoro zaživjeti”, kaže Andrija Stojić iz Crvenog križa Čitluk.

“Da im dozvolimo humantirani boravak koji će trajati šest mjeseci, a bez naplate takse pojednostavit ćemo to. Tako da neće biti takve vrste problema u BiH”, kaže Slobodan Ujić, direktor Službe za odnose sa strancima BiH.

U Službi za odnose sa strancima kažu da nitko ne bi bio protjeran ni ako ostane duže od mjesec dana. Državljani Ukrajine upoznati su sa svim mogućnostima, uvjeravaju. Direktor službe kaže da postoje i drugi razlozi njihovog odlaska iz Bosne i Hercegovine.

“Ono što u razgovorima sa inspektorima izažavaju, izražavaju stavove da žele da nastave put ka nekoj od zemalja EU jer tamo i radno pravni status im je bolje riješen, ekonomska situacija”

Prepreka za ostanak nije školovanje jer sva djeca pohađaju online nastavu. U Crvenom križu kažu da su najavljeni novi dolasci izbjeglica iz Ukrajine. Osim smještaja, opskrbljeni su, kažu, svim potrepštinama od medicinskih sredstava, hrane, sredstava za higijenu do psihosocijalne podrške koju pružaju volonteri.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI