fbpx

VIDEO Željana Zovko: Bošnjaci grade mit na povijesti genocida i žrtve zarad političkih ciljeva

Autor: Dnevno.ba

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko gostovala je na HRT-u i komentirala političku situaciju u Bosni i Hercegovini uz refleksije rata u Ukrajini.

“Ja sam postavila jedno pitanje i svim ovim međunarodnim predstavnicima, i u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji, jesu li se ikada ikada zapitali što je to dovelo do toga da Hrvati moraju tražiti na neki način savezništvo i partnerstvo s Dodikom i što je to dovelo do obespravljivanja Hrvata u posljednjih 25 godina. Od samog početka Hrvati su apsolutno gurnuti da postanu manjina, da izgube sve što su stekli Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom i, normalno, to jest otežalo njihov itekako njihov položaj”, rekla je Zovko.

Potom je kazala da Dodiku odgovara borba Hrvata i Bošnjaka, konstatiravši da Srbi i Bošnjaci istinski i ne žele u EU te da su pod ruskim i turskim utjecajem.

Zatim je novinar tražio komentar u kontekstu rata u Ukrajini, može li se ta situacija iskoristiti kako bi se Bošnjaci potaknuli da dođe do dogovora o Izbornom zakonu. Zovko je na to rekla kako Bošnjaci u suštini grade mit na stradanju i povijesti genocida i da je u takvim okolnostima mnogim zemljama teško promijeniti stav o BiH.

“Ako gradite čitav mit u Bosni i Hercegovini na povijesti stradanja naroda, na povijesti genocida, na povijesti žrtve, vrlo je teško jednoj Nizozemskoj reći ne, konceptu koji vi zagovarate – kazala je Zovko, te dodala da je to osobito zbog toga što su bili u Srebrenici. Belgiji, zbog svojih osobnih razloga, zato što se ne žele suočiti s nekim konkretnim problemima svog federalizma. Njemačkoj zbog čitave populacije Turske koje tamo postoje, znači imate milijune Turaka koji zagovaraju da Bošnjacima treba pomoći”, izjavila je Zovko.

“Davno je jedan međunarodni predstavnik rekao kardinalu Puljiću da se Hrvati trebaju asimilirati ili otići iz BiH, da imaju Republiku Hrvatsku. Mislim da je to bio gospodin Petritsch, rečeno je za vrijeme Alijanse. To je jedna tragična činjenica da se Hrvatima negira autohtonost, a RH se optužuje za zaštitu svog naroda u susjednoj zemlji, prije svega za borbu za mir i sigurnost na njezinim granicama”, zaključila je.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI