fbpx
Ilustracija : Pixabay

ZVUČI NESTVARNO: BiH bi uskoro trebala lansirati prvi satelit u svemir

Autor: Dnevno.ba

Do kraja godine, Bosna i Hercegovina bi zajedno s partnerima iz regije trebala lansirati prvi satelit u svemir. Zvuči nestvarno, ali zahvaljujući osnivanju Svemirske asocijacije Jugoistočne Europe čiji dio je postala i BiH, sve je izvjesnije da će se to i dogoditi.

Dio Svemirske asocijacije Jugoistočne Europe BiH je postala zahvaljujući timu Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara. Uz njih, Asocijaciju čine još Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada, Montenegro space Research iz Podgorice, Adriatic Aerospace Association iz Zagreba, te Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja.

Tako da svi smo veoma ponosni što izdvajamo i svoje vrijeme i što imamo svi isti cilj da napredujemo i da proširimo taj svemirski program u svim zemljama regije, kazao je Anes Hadžiomerović iz Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT).

Ako se podijele troškovi na nas 5, recimo Crna Gora se bavi razvojem rakete, Hrvatska komunikacijom, Srbija gorivom, mislim da je ovo idealna šansa i baš mi je drago što smo se ujedinili i može biti ozbiljna priča od svega ovoga, rekao je Nikola Perković iz Crne Gore.

Cilj je do kraja godine lansirati zajednički satelit koji će Indija, u čast svoje 75 godišnjice nezavisnosti, pokloniti asocijaciji. Glavni cilj svih pet nevladinih organizacija je, ističu sugovornici, edukacija mladih.

Naši sugovornici ističu da je svemirska tehnologija kompleksna oblast koja zahtijeva određene resurse do kojih će lakše doći ako se drže zajedno. Pomoć institucija nemaju, piše BHRT.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI