Adolf Hitler – jedan od najvećih zločinaca u povijesti

Autor: dnevno.ba

Adolf Hitler rođen je u austrijskom gradiću Braunau na rijeci Inn.

U austrijskom gradiću Braunau na rijeci Inn 20. travnja 1889. godine rođen je Adolf Hitler. Otac mu se zvao Alois Hitler i radio je kao carinski inspektor u Braunau, koji je ležao na samoj njemačko-austrijskoj granici. Hitlerov otac bio je nezakonit sin i imao je rođeno prezime Schicklgruber, a tek s 39 godina promijenio je prezime u Hitler, prema očuhu. Postojala su neka nagađanja da je biološki Aloisov otac bio Židov Leopold Frankenberger, no za to nema dokaza.

Majka Adolfa Hitlera bila je Klara Pölzl – tiha, pobožna i brižna žena prema opisima njenog liječnika. S druge strane, Adolfov je otac bio strog i autoritativan i ubrzo je između oca i sina izbio sukob. Mali je Adolf Hitler već nakon osnovne škole želio postati umjetnik, no otac mu je to zabranio želeći da bude državni službenik poput njega. Poslao ga je u tehničku srednju školu, na što je Adolf iz protesta postao loš učenik. Iz istog je protesta Adolf odbacivao očevo austrijanstvo i smatrao se Nijemcem.

Nakon što mu je otac umro, Adolf se posvetio umjetnosti otišavši u Beč i pokušavši se upisati na likovnu akademiju. Odbijen je i na slikarstvu i na arhitekturi, što ga je jako pogodilo. Ostao je bez novaca i nekoliko godina živio u bečkom domu za beskućnike. Zanimljivo je da je Hitler upravo u Beču postao antisemit, uvelike pod utjecajem tadašnjeg protužidovskog gradonačelnika Karla Luegera.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI