fbpx

Čovjek koji je otkrio vitamin C – 1986.

Autor: dnevno.ba

Pronašao ga je, između ostalog, u paprici, koja obiluje tim vitaminom, a vrlo je omiljena kao hrana u njegovoj rodnoj Mađarskoj.

Dana 22. listopada 1986. godine umro je slavni znanstvenik i nobelovac Albert Szent-Györgyi, koga se smatra zaslužnim za otkrivanje vitamina C. Albert Szent-Györgyi rođen je u Budimpešti u njeno zlatno doba 1893. godine. Naime, Budimpešta je tada bila jedan od svjetskih velegradova, uz Beč jedna od dvije prijestolnice Austro-Ugarske.

Albert Szent-Györgyi završio je medicinski fakultet, a doktorirao je na Cambridgeu. Kao znanstvenik na Sveučilištu u Segedinu, jednom od najcjenjenijih mađarskih sveučilišta, izolirao je vitamin C. Pronašao ga je, između ostalog, u paprici, koja obiluje tim vitaminom, a vrlo je popularna kao hrana u Mađarskoj. Godine 1937. dobio je za svoje istraživanje o vitaminu C Nobelovu nagradu za medicinu. Uloga vitamina C bila je zdravstveno velika zbog sprečavanja skorbuta, bolesti koja nastaje u slučaju njegovog nedostatka. Vitamin C (askorbinska kiselina) postao je prvi vitamin koji se mogao umjetno sintetizirati.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI