fbpx

Dan kada je oslobođen zloglasni logor Bergen-Belsen

Autor: dnevno.ba

Na današnji dan1945. godine oslobođen je koncentracijski logor Bergen-Belsen.

U pitanju je bilo jedno od najstrašnijih poprišta nacističkih zločina tijekom Drugog svjetskog rata te je upravo u tom logoru preminula je Anna Frank, nakon što se prethodno duže vrijeme uspješno skrivala s obitelji u jednoj kući u nizozemskom gradu Amsterdamu.

Kako je poznato, Ana Frank bile je uhićena u kolovozu 1944. godine nakon anonimne dojave nekog izdajnika te je odvedena je s majkom i sestrom u Auschwitz, a nešto kasnije preseljena je u Bergen-Belsen.

U spomenuti logor dovedena zajedno sa svojom sestrom, dok je njihova majka ostala u Auschwitzu i ondje je kasnije preminula od neishranjenosti. U logoru Bergen-Belsen izbila je epidemija tifusa od koje je preminulo možda i više desetaka tisuća zatvorenika.

U proljeće 1945. godine umrle su u tom logoru Anna i njena sestra Margot. Točan datum njihove smrti nije poznat, no preminule su vjerojatno samo jedan ili dva mjeseca prije spomenutog oslobođenja Bergen-Belsena.

Po dolasku savezničkih trupa u Bergen Belsen zatečeno je oko 60.000 zatvorenika, većinom bolesnih i izgladnjelih, a pronađeno je i oko 13.000 neukopanih leševa preminulih zatvorenika.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI