fbpx

DAN KADA SE TRESAO LONDON Raketnim bacačem napadnuta zgrada tajne službe MI6

Autor: Dnevno.ba

Ustanovljeno je da se radilo o projektilu iz ručnog protutenkovskog raketnog bacača RPG-22, koji ispaljuje rakete kalibra 72.5 milimetara.

Dana 20. rujna 2000. godine raketnim bacačem napadnuta je zgrada britanske tajne službe MI6 u Londonu. Pretpostavlja se da su napad izvršili pripadnici tzv. Prave irske republikanske armije (engl. Real Irish Republican Army – RIRA). Počinitelji su ispalili projektil s lokacije udaljene oko 300 metara od spomenute zgrade tajne službe. Raketa je pogodila prozore ispod satelitskih instalacija na gornjem dijelu građevine otprilike u 21 sat i 45 minuta po lokalnom vremenu. Ustanovljeno je da se radilo o projektilu iz ručnog protutenkovskog raketnog bacača RPG-22, koji ispaljuje rakete kalibra 72.5 milimetara.

Zgrada tajne službe MI6, poznate i pod imenom Secret Intelligence Service – SIS, nalazi se neposredno uz rijeku Temzu u londonskoj četvrti Vauxhall. Riječ je o lokaciji udaljenoj samo oko 1.100 metara uzvodno od znamenite zgrade Britanskog parlamenta (Westminsterske palače), ali sa suprotne strane Temze. S obzirom na blizinu središta Londona i s obzirom na korištenje raketnog oružja, taj je napad izazvao veliku medijsku pozornost.

Inače, britanska služba MI6 zadužena je primarno za vanjske obavještajne aktivnosti, dok je MI5 (poznata i kao Security Service) u načelu zadužena za kontraobavještajno djelovanje unutar zemlje. Služba MI6 svjetski je poznatom postala i po fikcijskom liku Jamesa Bonda, korištenom u mnogim romanima i filmovima, piše Povijest.hr

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI