fbpx

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN – 6. prosinca

Autor: Fena

– 1507. Njemački kartograf Martin Waldsemueller objavio prvu geografsku kartu novog kontinenta kojem je dao naziv Amerika, prema imenu talijanskog moreplovca Ameriga Vespuccija.

– 1877. Američki pronalazač Thomas Alva Edison u West Orangeu u New Jerseyju demonstrirao je prvi zvučni snimak, pjesmu “Mary Had a Little Lamb”.

– 1917. Finski parlament u Helsinkiju proglasio je neovisnost Finske, koju je priznala sovjetska Rusija.

– 1917. U sudaru francuskog broda Mont Blanc natovarenog eksplozivom, s belgijskim brodom Imos, u luci grada Halifax u Kanadi, poginulo više od 1.500 ljudi, oko 8.000 ozlijeđeno i veliki dio grada razoren.

– 1921. Velika Britanija potpisala mirovni sporazum s Irskom, prema kojem je uspostavljena Irska slobodna država kao članica Britanskog komonvelta.

– 1932. Rođena Nasiha Kapidžić-Hadžić, bosanskohercegovačka pjesnikinja, prozni pisac i urednica. Pisala je poeziju za djecu, poetsko-prozne zapise i dramske tekstove.

– 1978. Španjolci na referendumu izglasali novi ustav, prema kojem je Španjolska definirana kao ustavna monarhija s parlamentarnom demokracijom.

– 1988. Umro Roy Orbison, jedna od najvećih zvijezda američke pop i kantri glazbe. Orbison će trajno ostati upamćen po svojim velikim hitovima “Only the Lonely”, “In Dreams”, “Oh, Pretty Woman”.

– 1989. Marc Lepine pucao je iz vatrenog oružja u Politehničkoj školi u Montrealu i ubio 14 studentica, a ranio 13, te zatim izvršio samoubojstvo.

– 1999. Sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine u Ruandi osudio na doživotni zatvor Georgesa Rutagandu, lidera naoružanih grupa Huta, za genocid počinjen 1994. u Ruandi.

– 2008. U Pragu otkriven spomenik Vladimiru Prelogu, hrvatskom kemičaru i nobelovcu, koji je studirao i doktorirao u glavnom češkom gradu.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI