fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Twitter

Hrvatska obilježava 28. obljetnicu VRO “Bljesak“: Heroji u 32 sata oslobodili zapadnu Slavoniju od agresora

Autor: Dnevno.ba/Hina

Hrvatska obilježava 28. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak“ u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija. Središnjoj svečanosti u ponedjeljak u Okučanima nazočit će državni vrh, dok je za građane pripremljen atraktivni cjelodnevni program.

“Bljesak” je započeo 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile su zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Operacijom je uspostavljen i nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji.

U “Bljesku” su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Zbog vojnog poraza u “Bljesku”, srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem, tzv. “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 ih je ranjeno.

“Bljesak” je prethodio operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području RH, osim u istočnoj Slavoniji. No, s još nekoliko pobjeda HV-a stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja koja je dovršena u siječnju 1998.

Niz aktivnosti i atraktivni cjelodnevni program
Svoj dolazak u Okučane na obilježavanje 28. obljetnice VRO Bljesak, najavili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Program obilježavanja počet će u 7.30 sati budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana, a središnja svečanost održat će se kod spomen-obilježja “Kocke vedrine”, s početkom u 9.00.

Tijekom središnje svečanosti predviđeno je, između ostalog, polaganje vijenaca, čitanje imena branitelja poginulih u “Bljesku”, prelet MIG-ova, kao i čitanje povjesnice o operaciji.

Misa zadušnica u crkvi Svetoga Vida, za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, služit će se u 10.30.

Osim središnje svečanosti, u programu od 8.15 je i otvorenje športskih igara hrvatskih branitelja, a za posjetitelje će od 8.00 do 16 sati biti organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Oružanih snaga i MUP-a.

U 13 sati će se održati pokazne vježbe Hrvatske vojske i policije na stadionu, uz nastup akrobatske grupe HRZ-a “Krila Oluje”, u 19 sati je planiran koncert Jazz orkestra HV-a u Spomen parku hrvatskim vitezovima, a u 20 koncert Tamburaškog sastava Slavonske lole.

Autor: Dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});