fbpx

Martin Luther King – svećenik i borac za ljudska prava – 1929.

Autor: dnevno.ba

U spomen na rođenje slavnog borca za ljudska prava u Sjedinjenim Američkim državama slavi se Martin Luther King Jr. Day.

Na današnji dan rođen je Martin Luther King Jr., u Atlanti u američkoj saveznoj državi Georgiji. Otac mu je bio baptistički svećenik, kao i djed po majci. Baptistički svećenik postat će i Martin i njegov mlađi brat Alfred Daniel Williams King. Mali je Martin bio tako napredan učenik da je preskočio čak dva razreda u školi. S 24 godine oženio se Corettom Scott, s kojom je imao četvero djece. Zanimljivo je da su sva njihova djeca postala borci za ljudska prava, no samo je jedna kći (Bernice King) postala baptistička svećenica.

Martin Luther King Jr. ubijen je u Memphisu, na balkonu motela u kojem je odsjedao, pucnjem iz daljine. Metak mu je prošao kroz obraz, probio čeljust i završio u ramenu. Posljednje riječi izgovorio je s balkona prije pucnja jednom muzičaru: “Ben, pobrini se da sviraš pjesmu Take My Hand, Precious Lorda sastanku večeras. Sviraj je zaista lijepo.”

Oko smrti Martina Luthera Kinga ispleteno je mnogo teorija zavjere, slično kao kod ubojstva J. F. Kennedyja. U spomen na Kingovo rođenje u Sjedinjenim Američkim državama slavi se Martin Luther King Jr. Day, koji uvijek pada oko današnjeg dana, točnije na treći ponedjeljak u siječnju.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI