fbpx
Foto: Instagram

Na današnji dan: Bern izabran za glavni grad Švicarske

Autor: Dnevno.ba

Bern je bio manji od Züricha, no imao je strateški dobar položaj, u susjedstvu francuskog govornog područja.

Dana 28. studenog 1848. godine Bern je izabran za svojevrsni glavni grad Švicarske. Sve do tada Švicarska stoljećima nije imala službeno sjedište, a ni izbor Berna nije protekao glatko. Naime, kandidirana su bila tri grada: Zürich, Luzern i Bern, od kojih je svaki imao neke prednosti i mane. Primjerice, Zürich je bio najveći i najrazvijeniji pa je zbog toga posjedovao i najbolju infrastrukturu za glavni grad. S druge strane, postojale su dvojbe da li tako jak centar treba dodatno jačati njegovim pretvaranjem u glavni grad. Naprotiv, Bern je bio manji od Züricha, no imao je strateški dobar položaj, u susjedstvu francuskog govornog područja. Luzern je ima položaj u blizini geografskog središta Švicarske.

Glasovanjem je izabran Bern. Zanimljivo je da se u Švicarskoj još i danas za taj grad koristi pojam savezni grad (njem. Bundesstadt), a ne glavni grad, vjerojatno da bi se smanjila zavist drugih gradova. Bern funkcionira kao de facto glavni grad Švicarske, premda to, strogo govoreći, nije i de jure.

Doduše, i neki drugi švicarski gradovi osim Berna dobili su savezne institucije, da bi se decentralizirala moć. Primjerice, sjedište švicarskog saveznog sudstva nalazi se danas u Lausannei.

 

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI