fbpx
Foto: Pixabay

Na današnji dan: Crna Gora proglasila nezavisnost

Autor: Dnevno.ba

Crna Gora izgubila je nezavisnost nakon Prvog svjetskog rata i uklopljena je u novonastalu jugoslavensku državu (zvanu isprva Kraljevina SHS, a zatim Kraljevina Jugoslavija).

Trećeg lipnja 2006. godine Crna Gora proglasila svoju nezavisnost. Dogodilo se to nakon referenduma o neovisnosti, koji je održan 21. svibnja iste godine tj. 13 dana prije spomenutog proglašenja. Crna Gora se time odcijepila od zajedničke države u kojoj je do tada bila sa Srbijom, a koja se zvala Državna Zajednica Srbija i Crna Gora (do 2003. godine Jugoslavija).

Crna Gora prethodno je već bila nezavisna država u razdoblju vladanja dinastije Petrović-Njegoš. Dapače, njen je vladar od 1910. do 1918. godine imao naslov kralja. Ipak, 1918. godine Crna Gora izgubila je nezavisnost i uklopljena je u novonastalu jugoslavensku državu (zvanu isprva Kraljevina SHS, a zatim Kraljevina Jugoslavija).

Zanimljivo je da Crna Gora ima razmjerno mali broj stanovnika, koji iznosi otprilike 620.000. Po tom je broju 3,32 puta manja od Slovenije i oko 3 puta manja od Kosova (premda Kosovo ima oko 21 % manju površinu od Crne Gore).

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI