fbpx
Foto: Klix.ba

Na današnji dan: Jugoslavenske vlasti smaknule četničkog vođu Dražu Mihailovića

Autor: Dnevno.ba

Dana 17. srpnja 1946. komunističke su jugoslavenske vlasti smaknule poznatog četničkog vođu Dražu Mihailovića. Partizani su ga uspjeli zarobiti četiti mjeseca prije u istočnoj Bosni, kod Višegrada, dok je vodio oružani otpor protiv komunističkih vlasti. Suđenje Mihailoviću i ostalim poznatim četnicima počelo je 10. lipnja u Beogradu, na Topčideru, prenosi Povijest.hr.

Mihailović je osuđen zbog ratnih zločina i veleizdaje i određena mu je smrtna kazna. Strijeljan je s još osam četnika u Lisičijem Potoku pokraj Topčidera, što je samo nekoliko stotina metara od nekadašnje kraljevske palače Beli dvor. Njegovo tijelo pokopano je na neoznačenom mjestu i danas se ne zna gdje mu je grob.

Zanimljivo je da je američki predsjednik Truman posmrtno odlikovao Dražu Mihailovića redom Legije zasluga (engl. Legion of Merit), zbog spašavanja nekoliko stotina američkih pilota za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ta je medalja Dražinoj kćeri Gordani uručena 2005. za vrijeme administracije američkog predsjednika Georgea W. Busha.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI