fbpx
RENATO BRANĐOLICA / CROPIX

Na današnji dan: Neodigrana utakmica Dinama i Zvezde, događaj koji je obilježio povijest nogometa bivše Juge

Autor: Dnevno.ba

U subotu, 13. svibnja, obilježava se 33. obljetnica neodigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde, događaja koji je obilježio povijest nogometa na prostoru bivše Jugoslavije.

Dana 13. svibnja 1990. godine, na maksimirskom stadionu u Zagrebu, Dinamo je trebao ugostiti Crvenu zvezdu, no utakmica nikada nije odigrana zbog izgreda koji su nastali na tribinama. Umjesto toga, taj je dan obilježen nasiljem i sukobima koji su postali preteča velikih političkih promjena na prostoru bivše Jugoslavije.

Sve je počelo kada su Delije, navijači Crvene zvezde, tada predvođeni ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, krenule u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira, pritom uzvikujući “Zagreb je Srbija! i “Ubit ćemo Tuđmana!”. Vidjevši da milicija ne uspijeva adekvatno reagirati na nerede, navijači Dinama, Bad Blue Boysi, odlučili su probiti ogradu na sjevernoj tribini i suprotstaviti se Delijama.

Svi pamte potez Zvonimira Bobana
Tada su se Boysi suočili s milicijom, koji su se tom prilikom koristili palicama i suzavcima, a situacije je eskalirala kada se u sukob uključio i tadašnji kapetan Dinama Zvonimir Boban. Vidjevši postupanje prema Boysima, Boban ih je krenuo braniti, a kada ga je jedan od milicajaca udario pendrekom, legendarni kapetan uzvratio mu je skočivši mu nogama u trbuh.

“Mogu samo reći da sam reagirao na jednu veliku nepravdu koja je bila toliko očita da jednostavno čovjek s minimalnim dignitetom i nacionalnim ponosom ili čovjek koji ima osjećaj za minimalnu pravdu ne može ostati miran. Ne može ne reagirati na neki način”, kazao je kasnije Boban opisujući sukob.

Uvod u Domovinski rat
Boban je zbog tog incidenta kažnjen s devet mjeseci suspenzije, koja je kasnije smanjena na četiri mjeseca. Nažalost, to je značilo da nije mogao sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Italiji koje je uslijedilo. Što se tiče utakmice Dinama i Crvene zvezde, ona nikada nije bila odigrana, a registrirana je pobjedom gostiju 3:0.

Iako je Domovinski rat započeo godinu dana nakon događanja na Maksimiru, za mnoge su upravo incidenti 13. svibnja bili uvod u velikosrpsku agresiju i borbu za hrvatsku domovinu.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI