fbpx
Foto: Povijest.hr

Na današnji dan: Osnovan prvi hrvatski partizanski odred

Autor: Dnevno.ba

Petnaestak hrvatskih komunista iz Siska, ne čekajući instrukcije iz Beograda, sastalo se u obližnjoj šumi Brezovica i osnovalo Sisački partizanski odred.

Dvadesetdrugog lipnja 1941., osnovan je Sisački partizanski odred koji je bio prvi ne samo u Hrvatskoj nego i prva antifašistička postrojba u Europi. Odred je osnovan u šumi Brezovica u blizini sela Žabno kraj Siska odlukom Okružnog komiteta KP Hrvatske, odmah nakon njemačkog napada na SSSR, bez čekanja instrukcija iz Beograda.

Zapovjednici su bili Vladimir Janjić-Capo i Marijan Cvetković, a imao je 77 boraca, među kojima su bili Mika Špiljak, Janko Bobetko i dr. Već dan nakon osnutka odred je poduzeo prvu gerilsku akciju, miniravši prugu Sisak – Sunja kod Blinjskog Kuta. U svojem tromjesečnom djelovanju u šumama oko Siska izveo je nekoliko diverzija na željezničku prugu i telegrafsko-telefonske linije, napade na općinske zgrade u Topolovcu i Palanjeku te organizirao ilegalan i propagandni rad u Sisku i okolnim selima.

Dan osnutka Sisačkog odreda u Republici Hrvatskoj obilježava se kao praznik Dan antifašističke borbe, prenosi Povijest.hr

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI