fbpx
Ilustracija: Pixabay

Na današnji dan: Osnovana američka savezna istražna agencija FBI

Autor: Dnevno.ba

Slavni FBI osnovao je princ iz dinastije Bonaparte. Bio je to Charles Joseph Bonaparte, nećak slavnog cara Napoleona.

Poznata američka savezna istražna agencija FBI osnovana je 26. srpnja 1908. godine. Agenciju je osnovao princ iz dinastije Bonaparte – Charles Joseph Bonaparte, unuk Napoleonovog najmlađeg brata Jérômea Bonapartea, svojedobno kralja Vestfalije. Ta američka grana dinastije Bonaparte doselila se u SAD početkom 19. stoljeća. Navedeni Charles Joseph Bonaparte odrastao je u SAD-u, diplomirao pravo na Harvardu i postao američkim ministrom pravosuđa. Bio je član kabineta predsjednika Theodora Roosevelta, a prethodno je bio i američki ministar mornarice. Kao ministar pravosuđa, Charles Joseph trebao je specijalne agente za provođenje kriminalnih istraga.

Zbog nedostatka osoblja isprva je koristio agente američke Tajne službe, koja je bila pod Ministarstvom financija. Međutim, Kongres je zabranio takvu praksu, pa je ministar Bonaparte morao osnovati novu službu. Nazvana je Bureau of Investigation (BOI) i imala je isprva 12 specijalnih agenata. Prvi direktor nove službe postao je Stanley W. Finch. Tek 1935. godne, za vrijeme slavnog direktora J. Edgara Hoovera ime službe modificirano je u Federal Bureau of Investigation (FBI), no zapravo se radilo o istoj organizaciji.

Spomenuti J. Edgar Hoover bio je direktor te službe nevjerojatnih 48 godina. Uloga FBI je provedba kriminalnih istraga na saveznom nivou, ali i protuobavještajne aktivnosti (kontrašpijunaža). Spomenimo i da je navedena američka Tajna služba, koja je poznata po tome što štiti i samog američkog predsjednika, bila pod Ministarstvom financija sve do 2003. godine, kad je prebačena u Ministarstvo domovinske sigurnosti. Prijašnje potpadanje Tajne službe pod Ministarstvo financija opravdavalo se njenom prvotnom ulogom – sprečavanjem krivotvorenja novca, piše Povijest.hr

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI