fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Na današnji dan: Posljednji govor Martina Luthera Kinga uoči ubojstva

Autor: Dnevno.ba

U svom posljednjem govoru Bio sam na vrhu planine Martin Luther King kao da je na pomalo proročanski način nagovijestio svoju skoru smrt, piše Povijest.hr

Martin Luther King svoj posljednji govor pred publikom održao je trećeg travnja 1968. godine. Već sutradan ubijen je pucnjem iz snajperske puške. Posljednji govor održao je u gradu Memphisu u američkoj saveznoj državi Tennessee. Taj govor obično nazivaju Bio sam na vrhu planine (engl. I’ve Been to the Mountaintop) i poput ostalih njegovih govora, izraz je velikog govorničkog umijeća. Podsjetimo, Martin Luther King bio je afroamerički borac za ljudska prava i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964. godine.

U govoru Bio sam na vrhu planine osobito je zanimljiv završni dio, koji kao da na pomalo proročanski način navještava njegovu skoru smrt. Naime, Martin Luther King u tom je govoru rekao:

“Kao i svi, i ja bih želio dugo živjeti. Dugovječnost ima svoju ulogu. Ali sada ne brinem o tome. Samo želim izvršavati Božju volju. A On mi je dopustio da se uspnem na planinu. I pogledao sam prijeko. I vidio sam Obećanu zemlju. Možda ne dođem tamo s vama. Ali želim da znate noćas, da ćemo mi, kao narod, doći u Obećanu zemlju!”

Cijeli govor dobio je ime po sljedećem odlomku:

“Ne znam što će se sada dogoditi. Pred nama su neki teški dani. Ali zapravo nema veze, jer bio sam na vrhu planine.”

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});