fbpx
Foto: Povijest.hr

Na današnji dan: Predstavljena Einsteinova specijalna teorija relativnosti

Autor: Dnevno.ba

Dana 30. lipnja 1905. zaprimio je znanstveni časopis Annalen der Physik članak Alberta Einsteina u kojem je on prvi put predstavio svoju specijalnu teoriju relativnosti. Članak je imao naslov O elektrodinamici tijela u gibanju (njem. Zur Elektrodynamik bewegter Körper). Riječ je o revolucionarnoj teoriji koja je odbacila Newtonovu koncepciju apsolutnog vremena i prostora te inkorporirala elektromagnetizam predstavljen pomoću Maxwellovih jednadžbi.

Teorija se zove posebna jer predstavlja poseban slučaj Einsteinove teorije relativnosti u kojoj se učinci gravitacije mogu zanemariti (opću teoriju relativnosti Einstein je razvio tek deset godina kasnije.

Godina 1905., tijekom koje je Einstein objavio spomenuti članak, bila je vjerojatno najplodnija pojedinačna godina u njegovoj karijeri. Tada je objavio u spomenutom časopisu Annalen der Physik čak četiri članka važna za povijest znanosti. Osim spomenutog, objavio je još i:

  • Über einen die Erzeugung und Verwandlung des Lichtes betreffenden heuristischen Gesichtspunkt – o fotoelektričnom efektu (u vezi s kojim je kasnije dobio Nobelovu nagradu);
  • Über die von der molekularkinetischen Theorie der Wärme geforderte Bewegung von in ruhenden Flüssigkeiten suspendierten Teilchen – o Brownovom gibanju;
  • Ist die Trägheit eines Körpers von seinem Energieinhalt abhängig? – u kojem je položio temelj svojoj znamenitoj jednadžbi o odnosu mase i energije (E = mc2).

Časopis je izdavan je na njemačkom jeziku, i to u Berlinu, tadašnjoj prijestolnici Njemačkog Carstva. Albert Einstein boravio je u vrijeme pisanja tih znamenitih članaka u švicarskom gradu Bernu, radeći u Patentnom uredu u Bernu. U to mu je vrijeme bilo svega 26 godina – sveučilišnim predavačem postao je tek nekoliko godina kasnije, piše Povijest.hr.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI