fbpx

Na današnji dan: Predstavljeno računalo koje je promijenilo svijet – IBM PC

Autor: Dnevno.ba

Dana 12. kolovoza 1981. godine kompanija IBM (International Business Machines) predstavila je računalo koje će promijeniti svijet. Bio je to IBM-ov model PC (Personal Computer), čija će kratica do danas ostati simbol za osobna računala.

Zanimljivo je da IBM PC nije bilo prvo osobno računalo. Dapače, u godini prije njegovog predstavljanja na tržište je izašlo više od 50 osobnih računala raznih proizvođača! Isto tako, IBM PC nije bio ni najsnažnije osobno računalo. Naime, premda je koristio 16-bitni procesor, imao je sabirnicu od samo 8-bita. Upravo to se pokazalo genijalnom strategijom, jer su periferni uređaji koji su radili na 16-bita bili u to doba preskupi. Naprotiv, postojala je ogromna ponuda 8-bitne periferije i to po povoljnim cijenama.

IBM PC imao je dobru kombinaciju Intelovog 8088 procesora, Microsoftovog DOS-a i 8-bitne modularne periferije. Ta kombinacija udruženo će pomesti konkurenciju i te marke (PC, Intel i Microsoft DOS) obilježit će sljedeća desetljeća u računalnoj industriji. Zanimljivo je da je Gatesov Microsoft razvio DOS (Disk Operating System) upravo za IBM PC. No, genijalna je bila točka ugovora koja je Microsoftu omogućavala paralelni razvoj DOS-a za široku prodaju, bez obaveza prema IBM-u. Taj paralelni sustav dobio je naziv MS-DOS i postao je kasnije slavan.

Manji proizvođači počeli su uskoro klonirati IBM PC koristeći Intelove procesore i Microsoftov MS-DOS, jer su ti proizvodi bili slobodno dobavljivi. Jedino što je kod IBM PC-a bilo originalno bio je njegov BIOS (Basic Input/Output System), no i njega su ostali proizvođači uspjeli klonirati reverznim inženjeringom.

Klonovi su dobili općepoznato ime PC i u svega nekoliko godina potpuno su istrijebili konkurenciju na području poslovnih osobnih računala. Preživio je samo Apple, dok su gotovo sva ostala računala bila IBM PC-kompatibilna, piše povijest.hr

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI