fbpx

Na današnji dan: Prije 79 godina umro Nikola Tesla

Autor: Dnevno.ba

Možda je premalo riječi u ljudskim jezicima kojima bi se opisao genij Nikole Tesle. Izmjenična struja, indukcijski motor i zavojnica samo su neke asocijacije na ovog znanstvenika kojeg se prisjećamo na dan njegove smrti, 7. siječnja.

Znan je ponajviše zbog dizajniranja izmjenične struje. Osmislio je i tzv. Teslinu zavojnicu koja se i danas koristi u radijskim tehnologijama. Tijekom čitave je, uvjetno rečeno, karijere, Tesla otkrio, dizajnirao i razvijao ideje za veliki broj važnih izuma, od kojih je većina službeno patentirana od drugih izumitelja, uključujući dinamo i indukcijski motor. Također je bio pionir otkrivanja radarske tehnologije, tehnologije X-zraka, daljinskog upravljanja i rotirajućeg magnetskog polja, piše Nacional.hr.

Siromašan i povučen, Nikola Tesla umro je 7. siječnja 1943. u dobi od 86 godina u sobi 3327 u New Yorku, gdje je živio skoro 60 godina. Njegov se pepeo čuva u urni sferična oblika, Teslinom najdražem geometrijskom tijelu, u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Nikola Tesla težio je svjetlosti, možda nije rekao „Neka bude svjetlost”, ali ona je bila – kako u njegovom umu, tako i u svijetu.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI