fbpx

Na današnji dan: Pronađena olupina Titanica

Autor: Dnevno.ba

Dana 1. rujna 1985. locirana je olupina znamenitog broda Titanic. Točna lokacija potonuća bila je nepoznata još od doba kad je taj brod nastradao 1912. godine. Naime, premda je posada Titanica pri havariji emitirala svoju približnu lokaciju, pokazalo se da je ona bila prilično netočna. Brod je na kraju pronađen čak 21,2 kilometra dalje od emitirane lokacije, piše Povijest.hr

Olupinu Titanica otkrio je tim predvođen američkim podmorskim istraživačem dr. Robertom Ballardom i francuskim oceanografom Jean-Louisom Michelom. Ključna za otkrivanje bila je specijalna podmorska sonda Argo, na daljinsko upravljanje (pomoću nje otkrivena je i olupina njemačkog bojnog broda Bismarck).

Olupina Titanica nalazi se oko 600 kilometara od obale kanadskog Newfoundlanda, na dubini od oko 3.800 metara. Zanimljivo je da se trup broda pri potonuću raspao na dva dijela – pramčani i krmeni – koji su na dnu završili razmaknuti za čak oko 600 metara. Od tijela poginulih gotovo ništa nije ostalo jer su ostatke većinom razgradili morski organizmi i bakterije. Navodno se mjesta gdje su bili ljudi može prepoznati samo po dijelovima cipela (izgleda da je tanin u koži za cipele ostao otporan na razgradnju).

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI