fbpx

Na današnji dan: Prva ljudska šetnja u svemiru – Aleksej Leonov

Autor: Dnevno.ba

Dana 18. ožujka 1965. godine prvi put je u povijesti čovječanstva jedan astronaut izveo hod svemirom.

Dakako, pod time se podrazumijeva izlazak iz svemirske letjelice i boravak vani samo u svemirskom odijelu. Taj povijesni hod izveo je sovjetski astronaut (kozmonaut) Aleksej Leonov. Sovjetima je, dakle, uspjelo i u tome prestići Amerikance, kao i u slučaju prvog satelita (Sputnik) i prvog čovjeka lansiranog u svemir (Jurija Gagarina).

Aleksej Leonov bio je izvan svoje letjelice u svemiru 12 minuta i 9 sekundi. Letjelica se zvala Voshod 2 i nalazila se u orbiti nekoliko stotina kilometara iznad površine Zemlje. Kad je Leonov izašao iz Voshoda 2 nalazio se otprilike nad južnim Egiptom i sjevernim Sudanom, a kad se vratio 12-ak minuta kasnije, već je bio nad istočnim Sibirom. Njegovo svemirsko odijelo zvalo se Berkut (rusko ime za jednu vrstu orla, tzv. zlatni orao) i imalo je zajedno s naprtnjačom masu od 41,5 kilograma. Dakako, u bestežinskom stanju ta masa nije predstavljala toliko opterećenje za nošenje.

Izlazak u svemir nije prošao bez problema. Naime, odijelo se vani toliko napuhnulo zbog razlike u tlaku da se Leonov jedva uvukao natrag u zračnu komoru. Amerikanci su izveli svoj prvi hod svemirom 3. lipnja iste godine, dakle kasnili su oko dva i pol mjeseca za sovjetima.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI