fbpx

NA DANAŠNJI DAN: Razorni potres pogodio siromašni Haiti

Autor: Dnevno.ba

Na današnji dan Haiti je zadesio težak potres jačine 7.0 stupnjeva. Epicentar se nalazio 25 kilometara od glavnog grada Port-au-Princea, na dubini od 13 kilometara.

Situacija je bila osobito dramatična s obzirom da je Haiti najsiromašnija zemlja na zapadnoj hemisferi.

U sljedećih 12 dana zabilježena su barem još 52 potresa manje jačine na tom području. Budući da se radilo o gusto naseljenom teritoriju, prema izvještajima haićanske vlade poginulo je čak oko 316,000 ljudi, oko 300,000 je ranjeno, a 1,000,000 je ostalo bez domova. Podaci međunarodnih organizacija nešto su drugačiji. Po njima je broj poginulih manji, ali je bez domova navodno ostalo čak do 1,800,000 ljudi.

Glavni grad Port-au-Prince teško je oštećen. Srušeni su ili teško oštećeni parlament, predsjednička palača, katedrala i gradski zatvor. U potresu je poginuo nadbiskup Port-au-Princea Joseph Serge Miot i vođa opozicije Micha Gaillard.

Situacija je bila osobito dramatična s obzirom da je Haiti najsiromašnija zemlja na zapadnoj hemisferi. Hrvatska vlada je darovala pomoć od milijun kuna. Hrvatski crveni križ skupio je oko 5,645,000 kn, a putem koncerta u Spaladium Areni prikupljeno je preko milijun kuna, piše Povijest.hr

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI