fbpx

Na današnji dan : Rođen je jedan od prvih pokretača suvremene naftne industrije

Autor: Dnevno.ba

Lukasiewicz je 1854. godine otvorio prvu naftnu bušotinu.

Dana 8. ožujka 1822. godine rođen je Ignacy Lukasiewicz, jedan od prvih pokretača suvremene naftne industrije. Lukasiewicz se rodio na području današnje južne Poljske, u mjestu Zaduszniki. U doba njegovog rođenja to je područje pripadalo Austrijskom Carstvu, u sklopu tzv. Galicije i Vladimirije. Ignacy Lukasiewicz u mladosti je sudjelovao u poljskim pokušajima svrgavanja stranih vlasti.

U dobi od 30 godina Lukasiewicz je diplomirao farmaciju. Zanimala ga je mogućnost stvaranja zamjene za skupo kitovo ulje. Eksperimentirao je s naftnim spojevima koji su se u to doba skupljali većinom iz prirodnih nalazišta na površini zemlje. Lukasiewicz je sa suradnicima uspio preradom nafte dobiti neku vrstu petroleja, pomoću kojeg je mogla gorjeti svjetiljka. Petrolejske svjetiljke koje je napravio ušle su u upotrebu 1850-ih godina.

Lukasiewicz je 1854. godine otvorio i prvu naftnu bušotinu, koja se smatra prvom naftnom bušotinom u svjetskoj povijesti uopće. Ta je bušotina napravljena u Bóbrki pokraj grada Krosna (danas u južnoj Poljskoj). Pokraj obližnjeg mjesta Jasła otvorio je 1856. godine i prvu rafineriju nafte u svijetu.

Ignacy Lukasiewicz je pomoću svojih poduzetničkih pothvata vezanih uz naftu postao jedan od najbogatijih pojedinaca na području Galicije i Vladimirije. Izabran je i u lokalni parlament (Kraljevina Galicija i Vladimirija imala je u doba Austro-Ugarske svoj parlament). Lukasiewicz je umro 1882. godine u 60. godini.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI