fbpx
Foto: Twitter

Na današnji dan: Rođen Sylvester Stallone

Autor: Dnevno.ba

Dana 6. srpnja 1946. rođen je Sylvester Stallone, američki glumac, scenarist i redatelj. Rodio se u New Yorku, a puno mu je ime Sylvester Gardenzio Stallone. Kao što se iz njegovog prezimena može zaključiti, Stallone je talijanskog podrijetla.

Njegov otac Frank Stallone bio je rođeni Talijan iz Apulije koji se u SAD doselio u tinejdžerskoj dobi i radio kao frizer, a majka mu je bila astrologinja njemačko-francuskog porijekla. Karakterističan izgled lica i glas Sylvester je stekao pri teškom porodu – morali su ga izvlačiti forcepsima, pri čemu mu je oštećen živac na licu. Iako ga nijedan filmski kritičar ne bi svrstao među velikane filmskog platna, Stallone je postao pravi hit među širom publikom, a njegovi su filmovi zaradili basnoslovne količine novaca.

Roditelji su mu se razveli kad mu je bilo 9 godina, a tada je ostao živjeti s majkom. U školi je postizao loš uspjeh, ali je ipak uspio upisati fakultet u Miamiju, a kasnije i u Švicarskoj. Filmsku karijeru započeo je 1969. s malim ulogama u raznim filmovima, uključujući erotski film Zabava kod Kitty i Pastuha (engl. The Party at Kitty and Stud’s), poznat i kao Talijanski Pastuh. Većina uloga tih godina bila mu je mala i nebitna, izuzev uloge manijakalnog vozača Machine Gun Joe Viterbo u kultnom filmu Smrtonosna utrka 2000 (engl. Death Race 2000).

Stallone, međutim, nije želio biti samo glumac, već i scenarist. Nadalje, živio je na rubu siromaštva i želio si je osigurati egzistenciju tako da stvori filmski hit. Potaknut svojim zanimanjem za boks (tada je bio popularan legendarni Muhammad Ali), odlučio je napisati scenarij za film Rocky. Navodno ga je napisao u svega tri dana. Film, sa Stalloneom u glavnoj ulozi, snimljen je i pušten u kina 1976. te postigao nevjerojatan uspjeh, osvojivši tri Oskara. Stallone se prometnuo u veliku zvijezdu holivudskih akcijskih filmova, piše Povijest.hr

 

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI