fbpx

Na današnji dan: Titanic udario u ledenjak

Autor: Dnevno.ba

Te je godine Mjesec bio najbliži Zemlji u posljednjih 1400 godina, što je moglo uzrokovati veliku plimu koja je nosila velike komade leda na jug. Led u koji je udario Titanic zapravo nije bio uobičajen u tom dijelu oceana

Dana 14. travnja 1912. godine u kasnim noćnim satima najveći tadašnji brod na svijetu – Titanic – udario je u ledeni brijeg u sjevernom Atlantskom oceanu. U tom je trenutku bio otprilike na dvije trećine puta od Engleske do New Yorka. Te je godine u sjevernom Atlantiku bilo mnogo leda jer je zima bila blaga, pa se led sa sjevera odvajao i plutao po moru. Te godine je Mjesec bio najbliži Zemlji u posljednjih 1.400 godina, što je moglo uzrokovati veliku plimu koja je nosila velike komade leda na jug.

Sudbonosna noć bila je bez mjesečine. Drugi brodovi više su puta tijekom prethodnog dana upozoravali Titanic na prisutnost leda, no brod je ipak išao gotovo maksimalnom brzinom, u želji da završi svoje prvo putovanje u što kraćem roku. Posada je prekasno uočila ledeni brijeg, i nije uspjela izbjeći sudar. Voda je počela prodirati u 5 od 16 brodskih odjeljaka. Titanic bi mogao ostati ploviti s 4 poplavljena odjeljka, ali ne s 5. Potonuo je za 2 sata i 40 minuta, sljedećeg dana rano ujutro, piše Povijest.hr.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI