fbpx
Foto: Povijest.hr

Na današnji dan: U Mađarskoj ukinuta višestoljetna monarhija

Autor: Dnevno.ba

Tradicija duga gotovo devet i pol stoljeća ukinuta je u Mađarskoj 1. veljače 1946. godine ukidanjem Monarhije. Naime, Ugarska je postala kraljevina još oko 1000. godine, u ranom srednjem vijeku, krunidbom sv. Stjepana za prvog ugarskog kralja. Značajna je bila i tradicija poznate Krune svetog Stjepana, zvane i Sveta kruna (mađ. Szent Korona), kojom su krunjeni gotovo svi ugarski kraljevi.

Nakon Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske 1918. dinastija Habsburg-Lothringen bila je svrgnuta s vlasti, no u Mađarskoj je već 1920. godine obnovljena ustavna monarhija. Ipak, pobjedničke sile iz Prvog svjetskog rata, kao i neki čimbenici u Mađarskoj nisu dopuštali povratak kralja Karla Habsburškog u zemlju. Tako je Mađarska postala svojevrsnom kraljevinom bez kralja. Naime, država je nosila naziv Kraljevina Mađarska (mađ. Magyar Királyság), no u njoj nije bilo kralja, nego je funkcija šefa države povjerena admiralu Miklósu Horthyju. On je imao titulu regenta, odnosno namjesnika.

Admiral Horthy izgubio je vlast tijekom Drugog svjetskog rata pod pritiskom Adolfa Hitlera, a na vlast je došla pronacistička stranka Strelastog križa. Nakon završetka Drugog svjetskog rata nastalo je turbulentno razdoblje, a tek je navedenog datuma službeno ukinuta Kraljevina Mađarska. Država je pretvorena u republiku, a komunisti su u njoj sve više preuzimali vlast. Godine 1949. republika je pretvorena u Narodnu republiku kao komunističku tvorevinu, piše Povijest.hr

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI