fbpx

Na današnji dan: Umro Isaac Newton – jedan od najutjecajnijih znanstvenika svih vremena

Autor: Dnevno.ba

Njegovo čuveno geslo je bilo Ne izmišljaj hipoteze (lat. Hypotheses non fingo). Za sve je tražio logična objašnjenja u eksperimentu.

Slavni znanstvenik sir Isaac Newton umro je 31. ožujka 1727. godine. Njegov rad toliko je bio značajan za razvoj fizike i matematike, da ga se svakako može smatrati jednim od najutjecajnijih znanstvenika svih vremena. Djeca u školi uče o njegovom otkriću gravitacijske sile, koje se navodno dogodilo prilikom jednog pada jabuka s drveta.

U matematici, Newton je postavio svoju metodu toka odnosno račun beskonačnosti, postavio osnove teorije prirode svjetlosti i boje, ostvario značajan napredak u proučavanju planetarnog gibanja što će kasnije, objaviti u svojoj najpoznatijoj knjizi: Matematički principi filozofije prirode (lat. Philosophiae Naturalis Principia Mathematica).

Nezaobilazan je i Newtonov doprinos razvoju astronomije i teleskopa. Newton se bavio i alkemijom želeći otkriti tzv. prvobitnu materiju (lat. materia prima). Kao filozof i teolog nije se zadovoljavao samo pasivnim promatranjem i bilježenjem onoga što jest takvo kakvo jest nego je težio za samim stvaranjem kako bi mogao reći: “Otkrio sam sve”. Njegovo čuveno geslo je bilo Ne izmišljaj hipoteze (lat. Hypotheses non fingo). Za sve je tražio logična objašnjenja u eksperimentu.

Ono što je ljudima danas manje poznato jest činjenica da se Newton, nakon svih tih otkrića u znanosti, u zrelijoj dobi počeo baviti onime što ga je ponajviše zanimalo – proučavanjem Svetog Pisma. Pokušavao je, između ostaloga, računati kronologiju u Bibliji. Primjerice, navodno je izračunao da kraj svijeta ne može nastupiti prije 2060. godine. Time nije želio reći da zna kad će se doista dogoditi kraj svijeta, nego samo da predviđanja o njegovom skorom dolasku nisu utemeljena.

Newton je umro u prilično visokoj 85. godini, u Kensingtonu pokraj Londona (danas je Kensington u sastavu Londona, i to kao jedna od najelitnijih četvrti). Pokopan je u poznatoj Westminsterskoj opatiji. Nikada se nije ženio, a postoji teorija da je umro kao djevac tj. da nikada nije imao spolni odnos, piše Povijest.hr

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI