fbpx

Na današnji dan: Umro islamski prorok Muhamed

Autor: Dnevno.ba

Umro je u kući svoje supruge Aiše, nakon što je nekoliko dana bolovao od vrućice, glavobolje i slabosti. Izdahnuo je s glavom u Aišinom krilu. 

Dana 8. lipnja 632. godine umro je u arapskom gradu Medini islamski prorok Muhamed. Umro je u 64. godini života, u kući svoje supruge Aiše, nakon što je nekoliko dana bolovao od vrućice, glavobolje i slabosti. Izdahnuo je s glavom u Aišinom krilu. Pokopan je na istom mjestu gdje je i umro, u Aišinoj kući. Kasnije je na tom mjestu izgrađena grobnica i zelena kupola, a sve je stavljeno u sastav Prorokove džamije, drugog najsvetijeg mjesta u Islamu (nakon Svete džamije u Meki). Nakon Muhamedove smrti pojavilo se pitanje njegovog nasljednika.

Problem je bio u tome što prorok nije imao živih sinova, pa nije bilo moguće izravno nasljeđivanje. Muhamed je tijekom života imao čak 13 supruga, od kojih mu je spomenuta Aiša bila najdraža (za njeno se ime koriste i oblici Ajša i Ajiša). Za života je Muhamed imao 3 sina (svi su umrli prije njega) i 4 kćeri. Od kćeri mu je najbliskija bila Fatima, udana za Aliju. Danas se Islam dijeli na dvije glavne skupine: sunite i šijite. Oni se ne slažu u pogledu pitanja Muhamedovog nasljednika. Šijitski muslimani smatraju da je upravo spomenuti prorokov zet Alija odabran od Alaha za Muhamedovog nasljednika. Međutim, suniti (brojnija skupina) smatraju da je zakoniti Muhamedov nasljednik bio Abu Bakr – Aišin otac tj. Muhamedov tast. Suniti smatraju Abu Bakra prvim kalifom (arapski Khalīfah znači nasljednik ili predstavnik). Neslaganje oko naslijeđa dovelo je do borbi između raznih islamskih skupina, koje traju i do danas, piše Povijest.hr.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI