fbpx
Foto: Povijest.hr

Na današnji dan: Umro sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji kao Staljin

Autor: Dnevno.ba

Postoje navodi iz Molotovljevih memoara, po kojima se Lavrentij Berija, šef sovjetske policije, hvalio da je on uklonio Staljina.

Dana petog ožujka 1953. godine umro je sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji pod imenom Staljin, u svojoj dači (kući za odmor) u moskovskom predgrađu Kuncevo. Uzrok njegove smrti do danas zaokuplja kako povjesničare tako i teoretičare zavjera. Kao službeni uzrok smrti bio je naveden moždani udar, koji je Staljin doživio nekoliko dana prije. No, poznati su navodi iz Molotovljevih memoara, po kojima se Lavrentij Berija, šef sovjetske policije, hvalio da je upravo on uklonio Staljina. Berija je bio na čelu zloglasnog NKVD-a (Narodni komesarijat unutrašnjih poslova), koji je obuhvaćao i tajnu i javnu (redovnu) policiju.

Doista, postoje teorije da je Staljinov moždani udar uzrokovala supstanca varfarin iz otrova za štakore. Beriji je Staljinova smrt dobro došla jer se bojao mogućih čistki. Nakon Staljinove smrti Berija je bio na pragu preuzimanja vlasti, no u tome su ga spriječili ostali visokopozicionirani članovi Partije, organiziravši njegovu smrt. Beriju je osobno ustrijelio jedan sovjetski general, piše Povijest.hr

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI