fbpx

Na današnji dan: Umro Vladimir Iljič Uljanov, poznatiji pod nadimkom Lenjin

Autor: Dnevno.ba

Lenjin je prvi moždani udar doživio još 1922. nakon kojeg je izdiktirao oporuku u kojoj upozorava na opasnost od Staljina.

Revolucionar Vladimir Iljič Uljanov, poznatiji pod nadimkom Lenjin, umro je na današnji dan 1924. godine u 18:50 po moskovskom vremenu. Umro je u dobi od 53 godine, od posljedica serije moždanih udara. Naime, prvi udar doživio je još 1922. godine i tjednima nije mogao govoriti. Kad se oporavio izdiktirao je svojoj supruzi Nadeždi oporuku u kojoj upozorava na opasnost od Staljina. Drugi udar 1922. godine paralizirao je Lenjinu desnu stranu i naveo ga da se povuče iz politike.

U ožujku 1923. Lenjin je doživio treći udar, nakon kojega više nije mogao govoriti i izlaziti iz kreveta sve do smrti 9 mjeseci kasnije. Tri dana nakon smrti, Petrogradu je promijenjeno ime u Lenjingrad. Lenjinovo tijelo balzamirano je i izloženo u mauzoleju na Crvenom trgu u Moskvi.

Postojali su zanimljivi prijedlozi da mu se tijelo krionički zamrzne i sačuva za buduće oživljavanje, no to je odbačeno unatoč tome što je navodno nabavljena potrebna oprema. Neke novije teorije nagađaju da je uzrok Lenjinove smrti zapravo bio napredni stadij sifilisa, no za to još nema konačnih dokaza.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI