fbpx

Na današnji dan: Umro znameniti britanski književnik Charles Dickens

Autor: Dnevno.ba

Dickens je pomagao znamenitoj dječjoj bolnici Great Ormond Street Hospital u Londonu (nju je obdario i slavni J. M. Barrie, autor Petra Pana).

Znameniti britanski književnik Charles Dickens umro je 9. lipnja 1870. godine. Bio je toliko utjecajan da je obilježio tzv. Viktorijansko doba u Engleskoj. Dapače, imao je velik utjecaj i na svjetsku književnost. Dickens je imao teško djetinjstvo (otac mu je zbog dugova otišao u zatvor, a on je u dobi od oko 13 godina morao raditi u tvornici crnila za cipele).

Zanimljivo je da je Charles Dickens bio velik dobrotvor. Između ostaloga, pomagao je znamenitoj dječjoj bolnici Great Ormond Street Hospital u Londonu (nju je obdario i slavni J. M. Barrie, autor Petra Pana). Također, Dickens je u suradnji s bogatom nasljednicom Angelom Burdett Coutts osnovao i vodio utočište za posrnule žene, koje su u to doba bile izrazito stigmatizirane. Takvim se ženama u Dickensovoj instituciji osiguravala egzistencija i obrazovanje.

Dickens je umro u svojoj ladanjskoj kući zvanoj Gads Hill Place. Radilo se o lokaciji u Kentu, udaljenoj oko 5 kilometara od rijeke Temze, otprilike između Londona i morske obale. Dickens je u toj kući proživio veći dio svojih zadnjih godina, a ondje je napisao i znatan broj književnih djela. Zanimljivo je da ga je Gads Hill Placeu svojedobno posjetio i danski književnik Hans Christian Andersen, piše Povijest.hr.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI