fbpx

Dogodilo se na današnji dan

Autor: Fena

Evo što se sve dogodilo na današnji dan: 

– 42. p.n.e. Samoubojstvo izvršio Marko Junije Brut, jedan od vođa zavjere u kojoj je ubijen Julije Cezar. Brut se ubio nakon poraza koji su republikanskoj vojsci u bici kod Filipa u Makedoniji nanijele snage Marka Antonija i Oktavijana.

– 1817. Rođen Pierre Larousse, francuski leksikograf i enciklopedista, izdavač Velikog svjetskog rječnika 19. stoljeća u 17 tomova. Izdavačka kuća Larousse nakon njegove smrti 1875. nastavila izdavanje enciklopedijskih rječnika.

– 1847. Hrvatski sabor proglasio hrvatski jezik službenim u javnoj upotrebi. Pobjeda hrvatskog jezika u predvečerje revolucionarne 1848. bila je plod diplomatske i političke borbe zastupnika u Hrvatskom saboru i u zajedničkom Hrvatsko-ugarskom saboru tijekom pola stoljeća.

– 1912. Počela bitka kod Kumanova u Prvom balkanskom ratu u kojoj je srpska vojska nanijela težak poraz turskim trupama i prisilila ih da se povuku ka Bitolju.

– 1940. Rođen brazilski nogometaš Edson Arantes do Nasimento Pele, koji se smatra najboljim igračem u povijesti nogometa.

– 1944. U filipinskom zaljevu Leyte započela jedna od najvećih pomorsko-zračnih bitaka u Drugom svjetskom ratu, u kojoj su sudjelovale gotovo cijela japanska flota i tri četvrtine flote SAD-a. Okončana porazom Japanaca 25. listopada.

– 1956. Uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile u krvi 4. studenoga 1956.

– 1958. Ruski pisac Boris Pasternak dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman “Doktor Živago”, koji je postao bestseler na Zapadu, dok u SSSR-u tada još nije bio objavljen.

– 1983. Na akušerskoj klinici u Zagrebu rođena prva jugoslovenska beba iz epruvete.

– 1991. Predstavnici 19 zemalja potpisali na međunarodnoj konferenciji u Parizu u organizaciji UN-a mirovni sporazum radi okončanja 13-godišnjeg građanskog rata u Kambodži.

– 1993. U Sarajevu počeo Prvi međunarodni filmski festival, simbolično nazvan Poslije kraja svijeta.

– 2002. Čečenski teroristi upali u moskovsko pozorište Dubrovka uzeli oko 800 talaca i tražili povlačenje ruskih snaga iz Čečenije. Opsada pozorišta trajala je tri dana, nakon čega su ruski specijalci upali u pozorište i ubili 37 otmičara.

– 2008. U eksploziji autobombe na parkiralištu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu ubijeni Ivo Pukanić, prvi čovjek Nacionala i Niko Franjić, direktor marketinga. Na 40 godina zatvora osuđen Željko Milovanović kao izvršitelj ubojstva.

– 2013. U prometnoj nesreći poginula Dolores Lambaša, hrvatska televizijska, filmska i kazališna glumica.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI