fbpx
+ AAA -

Graditelj budućeg najvećeg spomenika na svijetu (1908.)

Autor:

Autor buduće najveće skulpture na svijetu rođen je 6. rujna 1908. godine. Ime mu je bilo Korczak Ziolkowski i bio je Amerikanac podrijetlom iz Poljske. On je osmislio oblik skulpture poznatog indijanskog poglavice Ludog Konja (engl. Crazy Horse), koji je započeo izrađivati u Crnim planinama američke savezne države Sjeverne Dakote. Kad spomenik bude dovršen, trebao bi biti daleko najveći na svijetu – visine 172 metra i dužine 195 metara.

Inicijativu za izradu spomenika dao je američki indijanski starješina imenom Henry Medvjed Koji Stoji još davne 1929. godine. Obratio se Korczaku Ziolkowskom, koji je po struci bio kipar. Ziolkowski je bio prikladan kipar za taj posao jer je imao iskustvo s izradom poznatih monumentalnih skulptura američkih predsjednika na Mount Rushmoreu u Sjevernoj Dakoti. Spomenik Ludom Konju trebao je dobiti još daleko veće dimenzije od skulptura američkih predsjednika. Tako bi sva četiri predsjednika s Mount Rushmorea mogla stati na lice nove skulpture.

Ziolkowski je izradio modele skulpture, a 1948. godine počeo ju je izrađivati pomoću miniranja na planini. Zapravo je Ziolkowski predlagao da se skulpturu izradi u Wyomingu, ali su Indijanci iz plemena Lakota, kojemu je pripadao spomenuti starješina Medvjed Koji Stoji, kao i poglavica Ludi Konj, željeli da bude baš u Crnim planinama, koje za njih imaju sveto značenje. Na kraju je odabrano mjesto zvano Thunderhead Mountain, udaljeno samo dvadesetak kilometara od Mount Rushmorea gdje su lica američkih predsjednika.

S vremenom se Ziolkowski preselio na planinu, a posao je radio zajedno sa suprugom i djecom. Umro je 1982. godine, a spomenik nije bio ni blizu dovršenja. Radove su nastavili njegova supruga i djeca (jedna kći čak je navodno i kiparica). Godine 1998. tek je dovršeno lice skulpture. U blizini je podignut i muzej, te kulturni centar.

Inače, Ludi Konj bio je legendarni poglavica iz plemena Oglala Lakota koji ga štuju kao vizionara odanog indijanskom načinu života. Najpoznatiji je po pobjedi, koju je zajedno sa Bikom koji sjedi, izvojevao nad snagama generala Custera u Bitci kod Little Big Horna. Bila je to najveća pobjeda indijanaca nad bijelcima u povijesti.

Dražen Krajcar

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI