fbpx
+ AAA -

Kako su Amerikanci objavili rat Hrvatskoj (1917.)

Autor:

2306822675_ae5c46d0b0_o

Dana 7. prosinca 1917. Sjedinjene Američke Države objavile su rat Austro-Ugarskoj, a time i Hrvatskoj koja je bila u njenom sastavu. Radilo se o Prvom svjetskom ratu, izrazito krvavom sukobu potaknutom ponajprije imperijalističkim ambicijama velikih sila. Ulazak SAD-a u rat bio je prijelomni događaj koji je, prema mišljenju mnogih povjesničara, odlučio o tome koja će strana na kraju pobijediti. Naime, rat je do današnjeg dana 1917. već trajao više od 40 iscrpljujućih mjeseci. Sjedinjene Države ušle su u rat relativno kasno jer je unutar njih postojao velik otpor miješanju u nešto što su smatrali europskom stvari.

Sjedinjene Američke Države nekada nisu obavljale ulogu svjetskog policajca kao danas. Dapače, nastojale su se u velikoj mjeri izolirati od ostatka svijeta, mareći u samo za sjeverni i južni američki kontinent (bila je to tzv. Monroeova doktrina). Američki predsjednik Wilson, koji je bio na čelu SAD-a u vrijeme Prvog svjetskog rata, imao je mnogo muke da uvjeri Amerikance u nužnost ulaska u rat kako bi se pomoglo demokratskim državama saveznicama (prvenstveno Ujedinjenoj Kraljevini i Francuskoj) da ih ne pobijedi carska Njemačka.

Tek nakon teških njemačkih provokacija, kao što je bio totalni podmornički rat, objavio je SAD rat Njemačkom Carstvu, a zatim i Austro-Ugarskoj. Među američkim vojnicima koji su došli na europska bojišta bio je i mladi Ernest Hemingway, koji je vozio kola hitne pomoći na talijanskom bojištu, gdje se ratovalo protiv Austro-Ugarske pod vodstvom slavnog Svetozara Borojevića.

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI